Svet 21.4.2016 5:00

Slovenska literatura prihodnji teden na Dunaju

Dunaj, 21. aprila - Javna agencija za knjigo RS bo skupaj s Slovenskim kulturnim centrom v Avstriji prihodnji teden na Dunaju organizirala štiri literarne dogodke s slovenskimi avtorji. Na štirih različnih prizoriščih se bodo predstavili Cvetka Lipuš, Ana Pepelnik, Maja Haderlap, Davorin Lenko, Aleš Šteger, Goran Vojnović in Boris Pahor.

Slovenski avtorji bodo na Dunaju gostovali med 26. in 29. aprilom, gre za del pripravljalnih aktivnosti za Slovenijo kot častno gostjo na knjižnem sejmu v Frankfurtu. V avstrijsko prestolnico jih bodo pospremili tudi nekateri založniki in uredniki.

V strokovnem delu obiska, ki so ga poimenovali A propos Slovenija - novosti pri sosedih, pa si bodo ogledali dve dunajski založbi, Zsolnay in Folio, kjer bosta slovenske goste sprejela njihova glavna urednika, so sporočili z javne agencije za knjigo (JAK).

Poezijo Lipuševe in Pepelnikove ter prozo Lenka bo v izvirniku in nemških prevodih mogoče slišati 26. aprila v priljubljeni knjigarni/kavarni Phil v središču mesta, Štegra pa bo na pogovoru ob izidu nemškega prevoda njegovega romana Odpusti večer kasneje gostil kulturni center Alte Schmiede.

Pahor bo 28. aprila gost pogovornih večerov Za stekleno zaveso v uglednem društvu Österreichische Gesellschaft für Literatur, ki je eno najstarejših v Avstriji. Z njim se bo pogovarjal nemški filolog, prevodni urednik njegovega romana Nekropola in velik poznavalec njegovega opusa Thomas Poiss.

Dan kasneje bo sledil še pogovor z Vojnovićem in Haderlapovo v Hauptbücherei Wien, s prvim tudi o nemškem prevodu romana Jugoslavija, moja dežela.

Za jesen pa JAK v sodelovanju s Slovenskim kulturnim centrom v Avstriji (Skico) in Literaturhaus Wien napoveduje še dogodke, vezane na slovenski strip in grafični roman.

V teku so tudi priprave na študijsko potovanje za nemške založnike in novinarje, ki bo med 9. in 11. junijem, udeležili pa se ga bodo štirje uredniki iz nemških založb Wallstein, Suhrkamp, Ullstein in Transit ter trije novinarji, predstavniki časopisov Tageszeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung in Süddeutsche Zeitung.