Svet 21.4.2016 6:00

Pred 200 leti se je rodila angleška pisateljica Charlotte Bronte

London, 21. aprila - Na današnji dan pred 200 leti se je rodila angleška pisateljica Charlotte Bronte, ki skupaj s sestrama Emily in Anne velja za eno najznamenitejših književnic 19. stoletja. Znana je po romanu Jane Eyre. Ob obletnici se v Veliki Britaniji vrstijo dogodki, med drugim je v Londonu na ogled razstava v Nacionalni portretni galeriji.

Obletnico obeležujejo tako v Thorntonu, kjer se je Charlotte rodila, kot v Haworthu, kjer so sestre Bronte živele večino življenja. V zadnjem so med drugim izvedli prizore iz njenega najbolj znanega romana, s katerim se je zapisala v kanon britanske književnosti.

V romanu Jane Eyre, ki ga je leta 1847 objavila pod psevdonimom Currer Bell, je opisala preprosto, revno in zadržano, vendar za njen stan nekoliko drugačno mladenko z vsemi hrepenenji, vrednotami in duhovno občutljivostjo v obdobju viktorijanske Anglije. To je bil zgoden primer romana o posameznikovi intimi.

V njem so tudi elementi družbene kritike na čelu z moralo. Mnogi pa mu pripisujejo, da je bil močno pred svojim časom s temami, kot so protagonistkina individualnost, spolnost, religija in norm v družbi - Jane se namreč zaljubi v precej starejšega moškega iz visokega sloja, za katerega se izkaže, da je poročen.

Med pisateljičinimi romani, ki še danes pritegujejo številne bralce, sta tudi Shirley in Villette.

Pisateljici je v londonski Nacionalni portretni galeriji posvečena razstava, ki s pomočjo portretov, rokopisov in predmetov predstavlja njeno življenje in delo. Za to priložnost so si jih izposodili iz Muzeja Bronte, na ogled bodo še do sredine avgusta.