Svet 22.4.2016 5:00

V Budimpešti razstava Picassovih del

Budimpešta, 22. aprila - V Madžarski nacionalni galeriji danes odpirajo razstavo Pabla Picassa. Postavitev z naslovom Picasso - preobrazbe 1895-1972 združuje več kot 100 umetnikovih del in je doslej najobsežnejša predstavitev španskega umetnika v Budimpešti. Razstava predstavi celoten umetnikov opus, poudarek je na preobrazbi človeške figure.

Na razstavi so predstavljene slike, risbe in skulpture, ki so jih za to priložnost posodili Picassov muzej v Parizu ter muzeji iz Jeruzalema, Basla, Berna in Moskve. Poleg tega je na razstavo vključenih tudi nekaj del iz madžarskih javnih zbirk. Razstava bo na ogled do 31. julija, piše madžarska tiskovna agencija MTI.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju priredil dve do tri razstave. Umrl je v Mouginsu.

V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki La toilette in Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.