Svet 22.4.2016 6:00

Laibach nocoj v Trstu

Trst, 22. aprila - V Trstu bodo nocoj gostovali Laibach, ki pod imenom Naše pesmi, vaše sanje 2016 obnavljajo turnejo Okupirana Evropa iz leta 1983 z nekaj dodatnega programa. Bend bo po postanku v Slovenskem stalnem gledališču, kamor se bo vrnil po nastopu leta 2011, dan pozneje pot zanesla v Bologno.

Severna Koreja, Pjongjang. Skupina Laibach. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Severna Koreja, Pjongjang.
Skupina Laibach.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Turnejo so Laibach začeli januarja v Nürenbergu in jo nadaljevali v Berlinu z že nekaj časa razprodanim koncertom v znameniti dvorani Haus der Kulturen der Welt in nato z obiskom številnih evropskih dvoran, od Koncerthuset v Kobenhavnu do londonske The Forum ali bruseljskega kulturnega centra Bozar.

Ta mesec so nastopili petkrat v Nemčiji, po enkrat pa v Švici, Franciji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, na Danskem, na Češkem in na Poljskem. Trst bo prva italijanska etapa turneje, ki se bo dan pozneje nadaljevala v Bologni, so sporočili iz tržaškega gledališča.

Laibach bodo turnejo, v angleščini poimenovano The Sound Of Music Tour 2016, sklenili 9. maja v Cankarjevem domu.

Skupina se je na turnejo po "okupirani Evropi" prvič odpravila leta 1983, še v času hladne vojne. Na tokratni skupina predstavlja tudi del programa, ki ga je lani avgusta izvajala v severnokorejskem Pjongjangu ob dnevu osvoboditve izpod japonske okupacije, dodala pa bo še nekaj novih interpretacij pesmi iz glasbenega filma Moje pesmi, moje sanje ter nekaj starejših skladb z albuma WAT (2003).

Za Laibache je bilo leto 2015, ko so obeležili 35-letnico delovanja, zelo plodno. V prvi polovici leta so izvedli več koncertov po Evropi in v Sloveniji, nato pa so se odpravili še na turnejo po ZDA in Kanadi in na znamenito gostovanje v Severni Koreji.

Ljubljanska Moderna galerija je pripravila obsežno zgodovinsko razstavo o Neue Slowenische Kunst, katere sestavni del je bila tudi skupina Laibach.