Slovenija 22.4.2016 0:30

Noč kot uvod v svetovni dan knjige

Ljubljana, 22. aprila - Na predvečer svetovnega dneva knjige, ko bo tudi 400-obletnica smrti znamenitega dramatika Williama Shakespeara, bo v Sloveniji tretjič potekala Noč knjige. Letos se je projektu priključilo več kot 20 organizatorjev, pričakujejo pa več kot 400 prirediteljev, ki bodo s knjigo povezali okrog 110.000 bralcev po Sloveniji in v zamejstvu.

Hrvaška, Zagreb. Knjige, knjižni sejem, prodajalna, trgovina, nakupovanje, potrošništvo. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Knjige, knjižni sejem, prodajalna, trgovina, nakupovanje, potrošništvo.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Noč knjige bo letos zaznamovana s Hamletovo mislijo Biti ali ne biti. Znamenito misel bo Noč knjige poudarila v času, ko sta kultura in knjiga v vse večji stiski. Organizatorji v trenutku, ko svet slavi 400-letnico smrti Miguela Cervantesa in Williama Shakespeara, prepoznava "obči kulturocid in knjigocid".

Potencial v Noči knjige je prepoznala vrsta organizatorjev, ki bo noč z 22. na 23. april, pa tudi oba dneva, izkoristila za svoje vsebine, pri tem prednjačijo osnovne šole in knjižnice. Dogajanje bo razpršeno po številnih krajih po vsej Sloveniji, največ dogodkov pa bo v Ljubljani z okolico in na Štajerskem.

Častni pokrovitelj je tudi tokrat slovenska nacionalna komisija za Unesco, med soorganizatorji sta tudi Javna agencija za knjigo RS in Društvo slovenskih pisateljev. Po besedah predsednika Ive Svetine razmišljajo o deklaraciji o knjigi, ki bi bila nadaljevanje oziroma dodatek k Unescovi listini o knjigi iz 70. let. Slovenci bi lahko po mnenju Svetine vsaj enkrat izkoristili svojo maloštevilčnost in v mednarodnem prostoru opozorili na to, da je knjiga temelj človeštva in da je treba to tudi dokazati.