Slovenija 23.4.2016 8:15

V Mariboru vrhunci slovenskega zborovskega petja

Maribor, 23. aprila - V Unionski dvorani v Mariboru bo danes in v nedeljo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) potekalo že 24. bienalno tekmovanje slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2016. Nastopilo bo 25 vrhunskih odraslih zborov in malih pevskih skupin ter 800 pevk in pevcev. Zbore bo ocenjevala mednarodna žirija.

Ljubljana. Obutev, noge, otroci, copati, čevlji, pevski zbor. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Obutev, noge, otroci, copati, čevlji, pevski zbor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na letošnji prireditvi bodo nastopile štiri male pevske skupine, štirje moški zbori, pet ženskih zborov in 12 mešanih zborov. Sedem zasedb bo letos nastopilo prvič, nastopilo pa bo tudi pet zborovodij debitantov.

Tekmovanje se bo v nedeljo sklenilo s podelitvijo priznanj in nagrad. Žirija bo podelila tudi priznanja za najboljše zbore posameznih sestavov ter priznanja in nagrade za najboljše izvedbe skladb.

Žiriji predseduje Damijan Močnik, člani so Danica Pirečnik in Marko Vatovec iz Slovenije, Franz M. Herzog iz Avstrije in Ints Teterovskis iz Latvije. Zbore bo ocenjevala po standardih, ki veljajo za zahtevnejša mednarodna tekmovanja, so sporočili iz JSKD.

Tekmovanje Naša pesem je izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti zborovskega petja pri nas, pri čemer ni nezanemarljivo dejstvo, da je bil za vse v tujini že uveljavljene slovenske zasedbe prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo kasnejšo mednarodno uveljavitev, so še zapisali.