Svet 23.4.2016 0:30

Svet se bo danes poklonil knjigi

Ljubljana, 23. aprila - Današnji dan je Unesco razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Dan, posvečen knjigi, bo zaznamovan tudi s 400. obletnico smrti Williama Shakespeara in Miguela de Cervantesa. Poljski Vroclav bo danes prejel Unescov naziv Svetovna prestolnica knjige 2016. V Sloveniji se bodo sklenili 21. dnevi knjige.

Iran, Teheran. Angleški dramatik William Shakespeare. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Iran, Teheran.
Angleški dramatik William Shakespeare.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V Sloveniji se knjigi poklonimo vsako leto že teden pred 23. aprilom na Slovenskih dnevih knjige, ki jih pripravlja Društvo slovenskih pisateljev. Dnevi se bodo sklenili danes v Ljubljani z branjem v poklon nedavno preminulemu sociologu in literatu Alešu Debeljaku.

Na predvečer svetovnega dneva knjige po vsem svetu poteka Noč knjige. Osrednji dogodek slovenskega organizacijskega odbora bo zvečer na avtobusu Ljubljanskega potniškega prometa, ki bo povezal ljubljanske ulice, ki so poimenovane po slovenskih književnikih z njihovimi literarnimi deli.

Praznovanju Shakespearovega jubileja se s številnimi prireditvami pridružuje tudi Slovenija. Drevi bo v ljubljanski Drami v sklopu festivala Živel Shakespeare! premiera Shakespearove tragedije Macbeth v režiji Igorja Pisona.

Unesco je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasil leta 1995. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v poslanici med drugim zapisala, da je knjiga vez med preteklostjo in prihodnostjo.

Vsako leto 23. aprila začne program tudi nova Svetovna prestolnica knjige. Vroclav je med številnimi dogodki, posvečenim knjigam, Unesco prepričal tudi z idejo širjenja literature na vse ravni lokalne skupnosti in konkretno spodbudo knjižni verigi, od avtorja, založnika, knjigotržca do bralca. Ljubljana je naziv nosila leta 2010.