Slovenija 24.4.2016 8:00

Na Bledu maja 48. mednarodno srečanje pisateljev

Ljubljana, 24. aprila - Na Bledu bo maja 48. mednarodno blejsko srečanje PEN. Ponudilo bo tri okrogle mize, posebno pozornost pa bodo namenili romanopiski Jennifer Clement, prvi ženski na čelu Mednarodnega PEN, in nizozemskemu literarnemu zgodovinarju Matthijsu van Boxslu, avtorju Enciklopedije neumnosti, ki je doslej izšla že v 16 jezikih, tudi v slovenščini.

Bled. 45. mednarodno srečanje pisateljev. PEN. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Bled.
45. mednarodno srečanje pisateljev.
PEN.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Van Boxsel bo tudi gost tradicionalnega predblejskega večera 10. maja v knjigarni Konzorcij.

Okrogle mize bodo na srečanju, ki bo od 11. do 15. maja, potekale na tematike Bogastvo drugega, Vsi smo begunci - terorizem vsepovsod in Neumnost kot temelj civilizacije, so sporočili iz Slovenskega centra PEN.

Slednji ob blejskem srečanju skupaj z Odborom pisatelji za mir Mednarodnega PEN prireja tudi 3. festival literature za mir z naslovom Obrazi miru. Festival bo gostil številne priznane mednarodne avtorje, ki se bodo predstavili na več krajih po Sloveniji.

Kot so zapisali, je namen Obrazov miru odpreti širši prostor za govor o miru ter ponuditi načine za vzgojo in ozaveščanje o vrednoti miru za vse generacije, obenem pa spodbujati zavest, da smo vsi v družbi soodgovorni zanj.

Ob 90-letnici ustanovitve, ki jo praznuje letos, pa Slovenski center PEN pripravlja tudi razstavo, ki bo predstavila njegovo delovanja skozi zgodovino. Razstavo bodo 13. maja odprli v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, odprtju bo sledil bo literarni večer s Clementovo.