Svet 25.4.2016 6:00

V New Yorku maja na dražbo Rodinov kip ljubimcev

New York, 25. aprila - Pri akcijski hiši Sotheby's v New Yorku bodo 9. maja na dražbi ponudili marmornat kip ljubimcev francoskega kiparja Augusta Rodina. Vrednost kipa z naslovom Eternel Printemps je ocenjena na osem do 12 milijonov dolarjev. Pri avkcijski hiši se nadejajo, da bo na dražbi dosežen nov rekord za umetnikovo delo v marmorju.

Hrvaška, Zagreb. Skulpture slovitega francoskega umetnika Augustea Rodina v zagrebškem Umetniškem paviljonu. Kip Poljub. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Skulpture slovitega francoskega umetnika Augustea Rodina v zagrebškem Umetniškem paviljonu.
Kip Poljub.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Rodinov kip bo eden od vrhuncev dražbe del impresionizma in moderne umetnosti pri avkcijski hiši Sotheby's. Kot je po pisanju francoske tiskovne agencija AFP povedal Jeremiah Evarts, ki vodi dražbo omenjenih umetnin, je delo Eternel Printemps po dveh desetletjih prvi Rodinov kip v marmorju na to tematiko, ki ga bodo prodajali na dražbi.

Rodin si je kip zamislil leta 1884, izklesal pa v letih 1901 in 1902 iz enega samega bloka marmorja. Kot je poudaril Evarts, gre za najkakovostnejši Rodinov marmorni kip, ki se je v zadnjih letih pojavil na dražbi. Preostale marmorne kipe iz te serije hranijo muzeji, kot so Muzej lepih umetnosti v Budimpešti, muzej Ermitaž v Sankt Peterburgu in newyorški Metropolitanski muzej.

Kip, ki tehta 154 kilogramov, je naročil nemški diplomat Hellmuth Baron Lucius von Stoedten, dober prijatelj pesnika Rainerja Marie Rilkeja, ki je po pisanju AFP pri naročilu odigral pomembno vlogo.

Umetnik sam je pozneje povedal, da je pri njegovem snovanju poslušal Beethovnovo drugo simfonijo. Kip pa po Evartovih besedah morda zrcali tudi Rodinovo ljubezen do Camille Claudel, ene od njegovih velikih ljubezni in učenke, ki jo je spoznal sredi 80. let 19. stoletja.

Rodin (1840-1917) se je rodil v Parizu. Šolal se je na Ecole des arts decoratifs v Parizu. Nekaj časa je delal v tovarni porcelana v Seversu, nato je ustvarjal v Bruslju. Izpopolnjeval se je v Italiji, od leta 1894 je živel v Meudonu.

Njegova dela z realističnimi in impresionističnimi slogovnimi značilnostmi se odmikajo od akademskega klasicizma ter z nekaterimi naturalističnimi potezami in predvsem z inovativnimi ekspresivnimi oblikami spomeniške plastike utemeljujejo moderno kiparstvo. Bil je tudi pomemben portretist, poleg tega je ustvaril vrsto risb in akvarelov.