Slovenija 25.4.2016 12:31

Zmagovalec Naše pesmi 2016 komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana

Maribor, 25. aprila - Zmagovalec Naše pesem 2016 je komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki ga vodi zborovodja Ambrož Čopi. Mednarodna žirija na državnem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin je konec tedna v Mariboru podelila osem zlatih, 14 srebrnih in tri bronaste plakete.

Zlate plakete so prejeli Vokalna akademija Ljubljana (zborovodja Stojan Kuret), Ženski komorni zbor ČarniCe iz Ljubljane (Monika Fele), Ženski zbor Carmen manet iz Kranja (Primož Kerštanj), Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Zbor sv. Nikolaja Litija (Helena Fojkar Zupančič), Komorni zbor Orfej iz Ljutomera (Romana Rek, dirigent Andraž Hauptman k.g.), Akademski pevski zbor Maribor (Tadeja Vulc) in Koroški akademski pevski zbor Mohorjan iz Prevalj (Helena Buhvald Gorenšek).

Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je prejel priznanje za absolutno prvo mesto 24. Naše pesmi. Priznanje za absolutno drugo mesto je prejel Zbor sv. Nikolaja Litija, za absolutno tretje mesto pa sta priznanje prejela Komorni zbor Orfej, Ljutomer in Ženski komorni zbor Čarnice iz Ljubljane, so sporočili organizatorji.

Priznanje za najboljšo malo pevsko skupino je prejel Vokalni kvartet Rusalke iz Radelj ob Dravi, ki ga vodi Tadeja Vulc, priznanje za najboljši ženski zbor Čarnice, priznanje za najboljši moški zbor pa Vokalna akademija Ljubljana.

Priznanje za najboljši mešani zbor si je prislužil Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki je prejel tudi priznanje za najboljšo zasedbo, ki je prvič nastopila na Naši pesmi. Priznanje za obetavnega zborovodjo debitanta je prejel Aleš Marčič, ki vodi Komorni zbor Hugo Wolf iz Maribora, priznanje skladatelju za najboljšo noviteto pa Andrej Makor za skladbo PESEM ŠT. X (Srečko Kosovel).

Na bienalnem državnem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin v Mariboru, ki je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je nastopilo 25 vrhunskih odraslih zborov in malih pevskih skupin ter 800 pevk in pevcev.

Zbore je ocenila mednarodna žirija v sestavi Damijan Močnik (predsednik), Danica Pirečnik in Marko Vatovec iz Slovenije, Franz M. Herzog iz Avstrije ter Ints Teterovskis iz Latvije, ki je podelila še več priznanj.

Tekmovanje Naša pesem je izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti zborovskega petja pri nas, pri čemer ni nezanemarljivo dejstvo, da je bil za vse v tujini že uveljavljene slovenske zasedbe prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo kasnejšo mednarodno uveljavitev.