Svet 26.4.2016 6:00

Slovenski literati osvajajo Dunaj, čez leta še Frankfurt

Dunaj, 26. aprila - Z literarnim druženjem v knjigarni Phil se bo drevi na Dunaju začelo štiridnevno gostovanje slovenskih avtorjev v organizaciji Javne agencije za knjigo RS in Slovenskega kulturnega centra v Avstriji. Gostovanje je del aktivnosti za projekt Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Sloveniji naj bi ta čast pripadla leta 2020 ali 2021.

Slovenija je lanskega oktobra oddala elaborat kandidature za častno gostjo na knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki je bil dobro sprejet. Kot je za STA povedala njegova urednica Renata Zamida, se stvari premikajo.

Na Javni agenciji za knjigo (JAK) RS upajo, da bodo pogodbo o sodelovanju Slovenije kot častne gostje na knjižnem sejmu v Frankfurtu - predvidoma leta 2020 ali 2021 - podpisali do konca leta 2017. Še letos bo Slovenijo obiskal direktor sejma Jürgen Boos.

Na Dunaju se bodo v sklopu promocijskih aktivnosti do 29. aprila predstavili slovenske avtorice in avtorji Cvetka Lipuš, Ana Pepelnik, Maja Haderlap, Davorin Lenko, Aleš Šteger, Goran Vojnović in Boris Pahor. V avstrijsko prestolnico jih bodo pospremili tudi nekateri založniki in uredniki.

V strokovnem delu obiska, ki so ga poimenovali A propos Slovenija - novosti pri sosedih, si bodo ogledali dunajski založbi, Zsolnay in Folio, kjer bosta slovenske goste sprejela njihova glavna urednika, so sporočili z JAK.

Poezija Lipuševe in Pepelnikove ter proza Lenka bo v izvirniku in nemških prevodih že nocoj odmevala v knjigarni in kavarni Phil, v sredo pa bo Šteger v kulturnem centru Alte Schmiede predstavil nemški prevod svojega romana Odpusti.

Pahor bo v četrtek gost pogovornih večerov Za stekleno zaveso v uglednem društvu Österreichische Gesellschaft für Literatur, dan kasneje bo sledil še pogovor z Vojnovićem in Haderlapovo v Hauptbücherei Wien, s prvim tudi o nemškem prevodu romana Jugoslavija, moja dežela.

Za jesen pa JAK v sodelovanju s Slovenskim kulturnim centrom v Avstriji (Skico) in Literaturhaus Wien napoveduje še dogodke, vezane na slovenski strip in grafični roman.

V teku so tudi priprave na študijsko potovanje za nemške založnike in novinarje, ki bo med 9. in 11. junijem, udeležili pa se ga bodo štirje uredniki iz nemških založb Wallstein, Suhrkamp, Ullstein in Transit ter trije novinarji, predstavniki časopisov Tageszeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung in Süddeutsche Zeitung.