Slovenija 1.5.2016 13:00

Ptuj bo jeseni dobil mestno galerijo

Ptuj, 1. maja - Na Ptuju se že desetletja trudijo, da bi najstarejše in na področju kulture precej razvito mesto dobilo mestno galerijo, a se doslej njihove želje niso izpolnile. S selitvijo uprave vrtca iz stavbe na Prešernovi 29 se je ponudila priložnost, da načrte uresničijo. Že septembra se obeta odprtje razstave domačega slikarja Albina Lugariča.

Ptuj. Mesto Ptuj, grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ptuj.
Mesto Ptuj, grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ptujski župan Miran Senčar meni, da si mesto zasluži galerijo. Doslej so razstavljali na različnih lokacijah, v Miheličevi galeriji, galeriji Magistrat, do nedavnega tudi v gledališču, zdaj pa so s pomočjo strokovne komisije pod vodstvom akademskega slikarja Dušana Fišerja, ki sicer vodi Tovarno umetnosti v Majšperku, poiskali rešitev, ki jim bo omogočila tudi razstavljanje večjih del.

Mestna občina je morala nedavno začeti s prenovo prostorov na Prešernovi ulici, ki jih sicer ne urejajo, ker bi si tam želeli mestne galerije, pač pa zato, ker jim je v primeru, da tega ne bi storili, grozila inšpekcijska kazen več kot 100.000 evrov. Ko si je strokovna komisija ogledala prostor, je menila, da je primeren za razstavno prizorišče.

"Po prvih projektantskih ocenah bomo potrebovali okoli 50.000 evrov za posege in pripravo galerije," je povedal župan Senčar, ki ga dejstvo, da bodo prostori v tretjem nadstropju zgradbe, ne moti, saj morajo v vsakem primeru za pridobitev uporabnega dovoljenja urediti dvigalo, ki bo namenjeno tudi razstavišču.

Tudi po besedah Marjete Ciglenečki iz mariborske filozofske fakultete na Ptuju zelo potrebujejo mestno galerijo, saj tam zdaj ne najde mesta nobena večja razstava. Spomnila je, da so v preteklosti že obljubljali prostore v izpraznjeni ptujski vojašnici, a iz tega ni bilo nič.

Ob tem je poudarila, da je v prav tej stavbi, kjer je bil nekoč tudi dijaški dom, potekala ena najpomembnejših razstav na Ptuju v 20. stoletju - razstava del Franceta Miheliča, o kateri slovenska umetnostna zgodovina govori kot eni prelomnih za slovensko predvojno umetnost.

Prva razstava v novih prostorih bo predstavitev nekaterih manj znanih ali spregledanih del predlani umrlega ptujskega slikarja Albina Lugariča. Po besedah Ciglenečkijeve so lani na fakulteti študenti organizirali poletno popisovanje zapuščine na slikarjevem domu. Takrat se je nabralo veliko gradiva, ki bo osnova za razstavo.

Po mnenju vodje strokovne skupine Dušana Fišerja prostori res niso idealni, vendar pa gre za trenutno edino možnost, saj občina z drugimi bolj primernimi nepremičninami ne razpolaga. Prostori po njegovem lahko zadostijo vsem potrebam sodobne produkcije umetnosti.

"To se mi zdi življenjska priložnost za Ptuj. Če je ne zagrabimo, se lahko zgodi, da galerije ne bomo videli še naslednjih sto let. Z majhno investicijo in vso infrastrukturo ter s pogledom na Dravo pa lahko galerijo odpremo čez tri mesece," je dodal Fišer.