Svet 28.4.2016 5:30

V pariškem Picassovem muzeju oktobra razstava Picasso - Giacometti

Pariz, 28. aprila - V Picassovem muzeju v Parizu za oktober napovedujejo razstavo z naslovom Picasso - Giacometti. Postavitev bo osvetlila formalne, prijateljske in ikonografske interakcije med dvema velikanoma likovne umetnosti 20. stoletja, Albertom Giacomettijem in Pablom Picassom, piše na spletni strani muzeja.

Madžarska, Budimpešta. Razstava del slikarja Pabla Picassa. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Madžarska, Budimpešta.
Razstava del slikarja Pabla Picassa.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Fundacijo Giacometti s sedežem v Parizu, bo združila ustvarjanje obeh umetnikov v medijih slikarstva, kiparstva in grafike. Na ogled bo do januarja prihodnje leto, je še mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso (1881-1973) je bil skupaj z Georgesom Braqueom začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Umrl je v Mouginsu.

V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki La toilette in Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.

Švicarski kipar, slikar in grafik Alberto Giacometti (1901-1966) se je rodil v Stampi v Švici v kantonu Grisons. Oče Giovanni je bil znan postimpresionistični slikar. Študiral je v Ženevi, Parizu in Rimu, kjer se je spoznal z egipčansko in staro primitivno umetnostjo, ki je nanj napravila močan vtis.

Sprva je slikal v kubističnem in postkubističnem slogu. Njegove slikovne deformacije so že nakazovale kasnejši osebni slog. Znan je po razpotegnjenih, tankih figurah v bronu, ki so učinkovale kot nadrealistične metafore. V 40. letih minulega stoletja pa je izdeloval majhne skulpture, ki so se zdele kot oddaljeni prividi.