Slovenija 28.4.2016 12:01

V Kapelici prvi dogodek Obetavno! z Abramovicijem, Gromom in Stegnarjevo

Ljubljana, 28. aprila - V Galeriji Kapelica bodo nocoj plesalec in performer Loup Abramovici, skladatelj in improvizator Tomaž Grom ter njuna posebna gostja, igralka Katarina Stegnar, izvedli prvi dogodek iz serije performativnih situacij Obetavno! Performativne situacije bodo enkratni dogodki, ki jih bosta Abramovici in Grom z gosti izvedla na več lokacijah po Sloveniji.

"Vsako situacijo formirajo prostor s svojim potencialom konteksta, Abramovici kot potencial gibanja, Grom kot potencial zvoka in posebni gosti kot potenciali vsebine. Obetavno! vse te potenciale stisne in konfrontira v času navzočnosti gledalca kot tistega potenciala, ki s svojo prisotnostjo v tej situaciji lahko sproži umetniški dogodek," so o projektu zapisali pri Vii Negativi.

Obetavno! je nastal v produkciji Vie Negativa, v koprodukciji z Zavodom Sploh. Via Negativa je platforma za raziskavo, razvoj in produkcijo sodobne scenske umetnosti. Platforma deluje projektno in po metodi, ki jo je razvil gledališki režiser, ustanovitelj in umetniški vodja Vie Negative Bojan Jablanovec.

Tako Abramovici kot tudi Grom in Stegnarjeva so med ustvarjalci Vie Negative. Med zadnjimi odmevnejšimi projekti Vie Negative je solo performance Anite Wach Sto zdravic, ki je nastal po zamisli Wacheve in Jablanovca. Vodilo predstave je nazdravljanje na sedanjik brez dlake na jeziku, ki se za vse konča enako - nihče ne ostane trezen.

Performans je bil prvič izveden na Poljskem in posvečen praznovanju rojstva poljskega gledališkega režiserja in vizualnega umetnika Tadeusza Kantorja. V Sloveniji je bil premierno izveden na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, in posvečen "Francetu Prešernu in kulturi, ki se razrašča na njegovem grobu", piše na spletni strani Vie Negative.