Slovenija 29.4.2016 5:00

Mednarodni dan plesa letos s poudarkom na učenju

Ljubljana, 29. aprila - Današnji dan je Mednarodni plesni komite, ki deluje v sklopu Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu, razglasil za mednarodni dan plesa. Predsednik komiteja Alkis Raftis je v poslanici ob dnevu plesa opozoril predvsem na pomen učenja.

Kitajska, Taipei. Mladi plesalci hip hopa. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Taipei.
Mladi plesalci hip hopa.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Taipei. Mladi plesalci hip hopa. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Taipei.
Mladi plesalci hip hopa.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je poudaril Raftis, je kar desetkrat več učencev plesa kot je profesionalnih plesalcev. Zaradi gospodarske krize so se mnoge plesne šole in izobraževalne institucije po vsem svetu znašle v finančni stiski, zato bi morale po besedah predsednika plesnega komiteja države poskrbeti, da nadarjenemu plesalcu ne bi bila zaprta pot do učenja plesa.

Dan, ko se je rodil utemeljitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre (1727-1810), je plesu posvečen od leta 1982. Prvo poslanico je spisal slovenski plesalec, koreograf in režiser Henrik Neubauer. Dan plesa danes praznujejo v več kot 120 državah, tudi v Sloveniji.

Toda za Slovenijo po besedah predsednika Plesne zveze Slovenije Zorana Kljuna to ni posrečen datum, saj sovpada s prvomajskimi prazniki, zato je nesmiselno organizirati kakšen večji dogodek. V plesni zvezi se že več let zavzemajo, da bi zaživel slovenski dan plesa, v sklopu katerega bi zaživel ples na vseh šolskih ravneh. Naproti bi jim moralo priti ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki bi ta dan uvrstilo v šolske urnike.

Po Kljunovem prepričanju ples povezuje ljudi in je sredstvo spoznavanja, zabavanja in sproščanja. Nedavne študije kažejo, da je to tudi ena najbolj zdravih prostočasnih dejavnosti.

Plesna zveza Slovenije združuje približno 150 plesnih vaditeljev, učiteljev oziroma trenerjev z licencami. Med njimi je tudi nekaj plesnih sodnikov. V okviru zveze deluje 80 društev oziroma klubov, veliko plesne dejavnosti se izvaja tudi zunaj zveze.