Na hitro prelistano 30.4.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. aprila - Pri Cankarjevi založbi so izdali roman Faruka Šehića z naslovom Knjiga o Uni, pri Cankarjevi založbi pa mladinski roman francoske pisateljice Isabelle Pandazopoulos Odločitev. Pri založbi Miš je izšla slikanica za najmlajše Grdavši in dež, ki jo podpisujeta Gaja Kos in Zvonko Čoh.

Ljubljana Kartonka z naslovom Grdavši in dež avtorjev Gaje Kos in Zvonka Čoha. Foto: STA

Ljubljana
Kartonka z naslovom Grdavši in dež avtorjev Gaje Kos in Zvonka Čoha.
Foto: STA

Ljubljana Roman bosanskega pisatelja Faruka Šehića z naslovom Knjiga o Uni. Foto: STA

Ljubljana
Roman bosanskega pisatelja Faruka Šehića z naslovom Knjiga o Uni.
Foto: STA

Ljubljana Mladinski roman francoske pisateljice Isabelle Pandazopoulos z naslovom Odločitev. Foto: STA

Ljubljana
Mladinski roman francoske pisateljice Isabelle Pandazopoulos z naslovom Odločitev.
Foto: STA

KNJIGA O UNI - ROMAN, KI BRALCA POPELJE V BOSNO IN HERCEGOVINO V ČAS PRED VOJNO IN PO NJEJ

Knjiga o Uni je po avtorjevih besedah knjiga o vsem. Je poskus preseči vojno travmo, zgodba o otroštvu v zavetju avtorju ljube reke Une, enciklopedija rastlin in živali ter popis drobnih, vsakdanjih radosti življenja v majhnem bosanskem mestu. Protagonist Mustafa Huzar, ki zapisuje Knjigo o Uni, je bipolarna oseba: vojni veteran in pesnik hkrati. Če na trenutke tudi zmore sestaviti okruške svojega življenja, se mu takoj spet razbežijo. Njegovi spomini na bivšo državo, nedavno vojno in ubijanja so umazani in ogabni, resničnost banalna. Iz labirinta se rešuje s pisanjem. Pripoved postane vedrejša skozi vračanje v otroštvo, predvsem k reki Uni. Stapljanje z naravo in pogled iz kozmične perspektive pomanjšajo človeka na smešnega pritlikavca. Šele banalni predmeti iz osebne zgodovine, zasledovanje lastnih vzgibov in strogo vztrajanje na poti do individualne resnice pripeljejo do smisla, ki je v občutenju enosti z vsemi soljudmi, v zavedanju, da vse ljudi veže skupno bivanje.

Bosanski pesnik, pisatelj in novinar Faruk Šehić (1970) je vodilni predstavnik t.i. poteptane generacije. Do začetka vojne v Bosni in Hercegovini je študiral veterino, nato se je kot prostovoljec priključil vojski BiH. Velja za enega najboljših sodobnih bosanskih književnikov. Zbirka kratkih zgodb Pod pritiskom mu je prinesla nagrado Zoro Verlag, za romaneskni prvenec Knjiga o Uni pa je prejel nagrado Evropske unije za literaturo in nagrado Meša Selimovića. Roman je prevedel Zdravko Duša.

ODLOČITEV - PROBLEMSKI ROMAN O ZAPLETENOSTI MEDSEBOJNIH IN DRUŽINSKIH ODNOSOV

Mladinski roman Odločitev prinaša pretresljivo zgodbo o nenavadni usodi in pasteh, v katerih se lahko znajdejo današnji mladostniki, obenem pa je tudi pripoved o iskanju notranje moči in soočanju z nepredstavljivim. V ospredju zgodbe je najstnica Louise, ki z grozo spozna, da je noseča, čeprav se ne spomni, kako se je to zgodilo. Rodi otroka, za katerega ni vedela, da ga sploh nosi. Zdi se ji, da si vse samo domišlja, a dojenčka se ne da spregledati. Louise njena družina v ključnem trenutku prepusti samo sebi, starša se ne zmoreta spopasti s hčerkino stisko. Toda ob vztrajni podpori prijatelja Samuela počasi le izve, kaj se je v resnici zgodilo. Sprejme težko odločitev ter sčasoma poskuša zaživeti normalno življenje. Odločitev je droben roman s travmatično zgodbo o nerazumevanju drugega človeka in o kompleksnosti medsebojnih odnosov, je v spremni besedi dela, ki je izšlo v zbirki Odisej, zapisala psihiatrinja in družinska terapevtka Breda Jelen Sobočan.

Francoska pisateljica Isabelle Pandazopoulos (1968) je bila za roman Odločitev leta 2014 nominirana za nagrado Prix Sorcieres. Roman je avtoričino prvo v slovenščino prevedeno delo. Za prevod je poskrbel Iztok Ilc.

GRDAVŠI IN DEŽ - SLIKANICA GAJE KOS ZA NAJMLAJŠE

Kartonka Grdavši in dež, ki je namenjena najmlajšim, je del zbirke, ki raste z otrokom. Malo Grdobico, ata Grdavša in mamo Grduhinjo so namreč predšolski bralci prvikrat spoznali v slikanici Grdavši, v kateri se je trojica predstavila in se zabavala v šestih zgodbicah. Tokrat so pritacali v kartonko, za tiste vmes, ki so že prerasli kartonke, a še nimajo dovolj bralske kondicije za knjige zgodbic, pa avtorica prihodnje leto napoveduje še slikanico o grdavših. V tokratni kartonki bodo malčki izvedeli, da imajo grdavši nadvse radi dež, a se znajdejo tudi v sončnem vremenu.

Gaja Kos je diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo in na istem oddelku vpisala doktorski študij na temo Slovenski mladinski problemski roman. Danes ima status samostojne kulturne delavke. Uredila je okoli 50 knjig za mladino. Leta 2010 je prejela Stritarjevo nagrado za literarne kritike. Podpisuje se tudi pod nekaj otroških del.

Akademski slikar Zvonko Čoh je avtor številnih ilustriranih knjižnih del, za katera je bil večkrat nagrajen.