Svet 2.5.2016 5:00

Španska vlada zaradi arhivov v sporu z družino Lorce

Madrid, 2. maja - Sorodniki španskega pesnika in dramatika Federica Garcie Lorce bijejo boj z oblastmi glede usode njegovega arhiva. Zadnji preobrat se je zgodil ta teden, ko je špansko kulturno ministrstvo naznanilo, da bodo arhivu pripisali poseben kulturni pomen, s tem bi preprečili, da bi ga prodali v tujino. Dediči o tem niso bili obveščeni.

Državni sekretar na španskem ministrstvu za kulturo Jose Maria Lassalle je povedal, da si želijo na ministrstvu z direktivo zagotoviti, da dela in drugi dokumenti iz arhiva, vezani na slovitega španskega pesnika, ostanejo v španski lasti in se ne porazgubijo po svetu.

Arhiv je last Fundacije Federico Garcia Lorca, ki ga vodi Lorcova pranečakinja Laura Garcia Lorca. Iz fundacije so sporočili, da se španska vlada z njimi o omenjeni odločitvi ni posvetovala niti jih ni obvestila o svoji nameri.

Španska vlada naj bi se bala, da bo fundacija skušala prodati del svojih arhivskih dokumentov, da bi z izkupičkom poplačala dolgove.

Vladna odločitev je prišla kmalu za tem, ko je fundacija zavrnila selitev arhiva iz literatovega madridskega študentskega bivališča v na novo zgrajeni Center Garcia Lorce v njegovem rojstnem mestu Granadi. Vprašanje je tudi, kdo bo prevzel trenutno skorajda prazen center in kako poplačati dolgove vlade do izvajalcev del.

Arhiv Federica Garcie Lorce (1898-1936) vključuje 19.000 dokumentov, od tega več kot 2000 strani rokopisov, ter fotografije in pisma.

Garcia Lorca je bil najvidnejši predstavnik španskih nadrealistov, zbranih pod imenom Generacija '27. Literarna zgodovina ga prišteva med pomembnejše španske dramatike 20. stoletja, deloval je še kot slikar, glasbenik in skladatelj. Izjemen uspeh je doživel z zbirko Ciganski romansero, iz katere je njegova znamenitaLjubim te zeleno, ljubim. - "Ljubim te zeleno, ljubim."

Kmalu po izbruhu španske državljanske vojne so ga v bližini Granade zajeli in ubili vojaki španskega generala in kasnejšega diktatorja Francisca Franca. Pesnik naj bi bil pokopan v neoznačenem grobu v bližini Granade.