Svet 3.5.2016 6:00

Eva Petrič na Dunaju s fotografijami in instalacijo na temo čustev

Dunaj, 3. maja - Po projektu Collective Heart v dunajski katedrali se tokrat slovenska umetnica Eva Petrič v Štefanovo cerkev vrača z novo instalacijo Love-Belief-Hope. V stavbi Curhaus poleg katedrale si bo obenem mogoče ogledati še razstavo fotografij Molecules of Emotions. V središču obeh projektov so čustva.

ZDA, New York. Slovenska umetnica Eva Petrič. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Slovenska umetnica Eva Petrič.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Razstava umetniških fotografij temelji na avtoričinem projektu Gr@y Matter - language of shadow, v katerem je raziskovala komunikacijsko sposobnost senc, kar je prevedla v jezik emocij. Želela je izpostaviti potencial senc in emocij, ki jih imamo po njenih besedah vsi, četudi se jih ne zavedamo. Sencam je hotela izbrisati negativno konotacijo in jih predstaviti v njihovi eksistencialni nujnosti. Sence so neopazni del našega vsakdana podobno kot čustva, ki jih pogosto potiskamo v senco, je pojasnila za STA.

Prek fotografij je želela emocije vizualizirati s sencami. "V prisotnosti senc in emocij smo hkrati objekt in subjekt, na katerih svetloba ustvarja sence in misli ustvarjajo emocije," je ob razstavi zapisala Petričeva. Za razstavo, ki preizprašuje pomen emocij in njihovo sestavo, je prispevala okoli 20 fotografij.

V dunajski katedrali pa je tokrat postavila umetniško instalacijo treh velikih asemblažev oziroma deset metrov visokih in sedem metrov širokih recikliranih kosov čipk, ki visijo izpod stropa katedrale v obliki treh oblakov - ljubezni, vere in upanja. Petričeva te oblake razume v emocionalnem smislu oziroma kot triptih, ki naj predstavlja raj.

Eva Petrič, rojena leta 1984 v Kranju, živi in deluje med Dunajem, New Yorkom in Ljubljano. Ukvarja se s fotografijo, slikanjem, video projekcijo, performansom in pisanjem. Diplomirala je iz psihologije in vizualne umetnosti na dunajski Univerzi Webster in magistrirala iz novih medijev na inštitutu Transart (New York/Berlin) v sodelovanju z Donavsko univerzo v Kremsu.

Njena dela so bila predstavljena na več kot 30 samostojnih in okoli 50 skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini.