Svet 1.5.2016 5:00

Beuysova zgodnja dela se vračajo v umetnikov atelje v Klevu

Düsseldorf, 1. maja - V kraj Kleve v Nemčiji, kjer je bil pred leti obnovljen prvi atelje kiparja in akcijskega umetnika Josepha Beuysa (1921-1986), se bodo danes v sklopu posebne razstave vrnila nekatera njegova ključna tam nastala dela. Razstava bo na ogled do 4. septembra.

Vrhunec razstave v prostorih nekdanjega Zdravilišča Friedrich-Wilhelim, kjer je umetnik atelje najemal med letoma 1957 in 1964, je umetnina iz leta 1959, ki velja za ključno na njegovi ustvarjalni poti.

Gre za njegovo prvo veliko naročilo, skulpturo oziroma obeležje žrtvam prve in druge svetovne vojne, ki sicer domuje v starem cerkvenem stolpu v mestecu Büderich blizu Düsseldorfa. Beuys je za stolp izklesal vrata in poseben križ iz hrastovine.

Beuys je v obdobju, ko je živel v Klevu, premagal hudo ustvarjalno krizo in doživel preobrat, ki je postavil temelje za njegovo poznejše umetniško ustvarjanje.

Joseph Beuys se je rodil v Krefeldu v Nemčiji. Med 2. svetovno vojno je kot letalec strmoglavil v Rusiji. Pred podhladitvijo so ga rešili tako, da so njegovo telo obdali z lojem in klobučevino. Ta dramatična izkušnja je razlog, da sta imela omenjena materiala v njegovem umetniškem delu pozneje bistveno vlogo.

Študiral je v Düsseldorfu in bil tam tudi profesor kiparstva. Razvil je tezo o razširjeni plastiki in umetnosti, po kateri je treba z akcijami preseči racionalistično razdeljenost umetnosti, znanosti in kulture. Njegova avantgardna in provokativna dela prvega obdobja se se kasneje umaknila ritualiziranim happeningom v prid sožitju človeka in narave.