Slovenija 5.5.2016 6:00

V slovenskih kinih dokumentarno-fikcijski film Houston, imamo problem!

Ljubljana, 5. maja - Igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! v režiji Žige Virca bo od danes v redni distribuciji slovenskih kinematografov. Film raziskuje mit o prodaji domnevnega jugoslovanskega vesoljskega programa ZDA v 60. letih minulega stoletja. Polpreteklo zgodovino predstavlja skozi perspektivo teorij zarot.

Dokumentarno-izmišljena zgodba je postavljena v čas po 2. svetovni vojni, ko je jugoslovanska obveščevalna služba predsedniku Titu odkrila domnevno izgubljene načrte Hermana Potočnika Noordunga za vesoljsko tehnologijo. Tito se odloči izkoristiti priložnost in izda ukaz za začetek razvoja ambicioznega jugoslovanskega vesoljskega programa. Za tehnologijo, ki jo Jugoslavija pošlje v ZDA prejme milijarde dolarjev. Po številnih zapletih in jezi Američanom, ker tehnologija ne deluje, Tito pošlje v ZDA 26 inženirjev, ki naj bi sodelovali pri vesoljski tehnologiji.

Druga pripovedna linija je postavljena v sodobnost, ko se inženir Ivan iz ZDA vrne na otok Pag 50 let po tem, ko ga je vojaška varnostna služba poslala na delo v Naso. Skupaj s Francem, upokojenim generalom JLA, ki je bil zadolžen za tajnost jugoslovanskega vesoljskega programa, razkrivata kompleksno mrežo skrivnosti, laži, manipulacij in umazanih političnih iger. V filmu je predstavljeno njegovo prvo srečanje s hčerko, saj so pred odhodom v ZDA inscenirali njegovo smrt in pogreb. Tako je njegova noseča soproga mislila, da je umrl v prometni nesreči.

Po besedah režiserja Virca je bila osnovna ideja narediti zanimiv film in ne zgodovinskega leksikona. Obenem je film poziv ljudem, naj bodo bolj kritični do posredovanih vsebin. Prav v ta namen so povabili filozofa Slavoja Žižka, ki si na zabrisani meji med realnostjo in fikcijo zastavlja vprašanje: "Kaj je pravzaprav res?"

Houston, imamo problem! je nastal v koprodukciji Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja. Premiero je doživel 16. aprila na festivalu Tribeca v New Yorku, ki velja za eno najpomembnejših platform za promocijo neodvisnega filma na svetu. Na festival je bil izbran med 6626 prijavljenimi filmi z vsega sveta.