Svet 6.5.2016 5:00

V Berlinu začetek gledališkega festivala Theatertreffen

Berlin, 6. maja - V Berlinu se danes začenja gledališki festival Theatertreffen, ki vsako leto predstavi jagodni izbor nemške institucionalne gledališke produkcije. V glavni program festivala sta se kot prva slovenska avtorja doslej uvrstila tudi Bara Kolenc in Atej Tutta s predstavo Metamorfoze 3°: Retorika. Festival se bo sklenil 22. maja.

Glavni program festivala, ki ga organizira Berliner Festspiele, vsako leto sestavlja deset izbranih nemških institucionalnih produkcij pretekle sezone ter pet mednarodnih gostujočih predstav in bralnih uprizoritev v okviru mednarodnega fokusa inovativnih avtorjev Theatertreffen Stückemarkt. Prve je izbrala neodvisna žirija kritikov izmed 394 produkcij v 59 nemških mestih, druge posebna žirija gledaliških režiserjev in dramatikov izmed 314 prijavljenih projektov iz vse Evrope.

Med domačimi predstavami v glavnem programu so Der die mann Konrada Bayerja v režiji Herberta Fritscha in v izvedbi gledališča Volksbühne v Berlinu; Effi Briest Clemensa Sienknechta in Barbare Bürk po predlogi Theodorja Fontaneja in v izvedbi Deutsches Schauspielhaus v Hamburgu; The Situation avtorice in režiserke Yael Ronen v izvedbi berlinskega gledališča Maxim Gorki in projekt Tyrannis Ersana Mondtaga (Staatstheater Kassel).

Z mednarodnim fokusom Theatertreffen Stückemarkt želi festival občinstvu in gledališkim producentom predstaviti izbrane avtorje kot največje talente sodobnega evropskega gledališča, ki razvijajo nove oblike avtorstva, odkrivajo nove gledališke jezike in premikajo meje možnega znotraj uprizoritvenih umetnosti in umetnosti nasploh. Obenem želi poskrbeti za njihovo mednarodno prepoznavnost in jim ponuditi možnosti za njihov nadaljnji umetniški razvoj. Letošnja žirija je iskala inovativne forme avtorstva, ki se ukvarjajo s politično dimenzijo uprizoritve.

Kolenčeva in Tutta bosta predstavo Metamorfoze 3°: Retorika odigrala 18. maja na velikem odru Berliner Festspiele. V okviru festivala pa bosta vodila tudi delavnico, na kateri bosta predstavila svoje metode dela in sodelovala v pogovorih z avtorji. Poleg tega bo eden izmed članov žirije za leto dni postal njun umetniški sodelavec, so sporočili iz Kud Samosvoj, ki je producent predstave.

Predstava Metamorfoze 3°: Retorika, ki je bila premierno uprizorjena septembra lani, je del večletnega projekta Metamorfoze 1°- 5°, ki želi s pomočjo Ovidijevih Metamorfoz reflektirati nekatera temeljna vprašanja sodobnega človeka. Avtorja sta se v njej osredotočila na retoriko kot aktualno in akutno realnost našega časa.

Izbranih pet avtorjev Theatertreffen Stückemarkt se bo tudi potegovalo za nagrado - produkcijo novega projekta v Gledališču Dortmund v letu 2017. Avtorji bodo na festivalu predstavili zametke novega projekta, zmagovalca bo izbralo občinstvo na spletu.