Na hitro prelistano 7.5.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 7. maja - Pri založbi Učila so izdali biografijo nekdanjega člana skupine The Beatles Paula McCartneyja ter kriminalko švedskega avtorja Andersa de la Motte Dvojna igra. Mladinska knjiga je izdala knjigo argentinskega terapevta Jorgea Bucaya Pot samoodvisnosti ter z Andersenovo nagrado ovenčane Nove Karelčkove zgodbice avtorice Rotraut Susanne Berner.

Ljubljana. Foto: STA

Ljubljana.
Foto: STA

Ljubljana. Otroška slikanica avtorice Rotraut Susanne Brener z naslovom Nove Karelčkove zgodbice, ki je izšla pri založbi Maldinka knjiga. Foto: STA

Ljubljana.
Otroška slikanica avtorice Rotraut Susanne Brener z naslovom Nove Karelčkove zgodbice, ki je izšla pri založbi Maldinka knjiga.
Foto: STA

Ljubljana. Bibliografija Paula Mc Cartneyja avtorja Paula Du Noyerja. Foto: STA

Ljubljana.
Bibliografija Paula Mc Cartneyja avtorja Paula Du Noyerja.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik avtorja Jorgeja Bucayja z naslovom Pot samoodvisnosti, ki je izšel pri Mladinski knjigi. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik avtorja Jorgeja Bucayja z naslovom Pot samoodvisnosti, ki je izšel pri Mladinski knjigi.
Foto: STA

SPOMINI - BIOGRAFIJA NEKDANJEGA BEATLA, KI TUDI PO RAZPADU SKUPINE NI MIROVAL

Biografija Paula McCartneyja je delo glasbenega novinarja Paula Du Noyerja, ki je že pred projektom veliko pisal o in za McCartneyja. Biografija temelji na njunih intervjujih, opravljenih v razdobju 35 let, poleg Du Noyerjevih opazk in proučevanj pa vsebuje tudi veliko McCartneyjevih iskrenih misli.

McCartney le redko miruje. Brezčasne ljubezenske pesmi stresa iz rokava s takšno lahkoto, kot drugi zajamejo zrak. Rokenrol igra s takšno surovo spolno energijo in agresivnostjo, na kakršni redko naletimo zunaj zaporov. Angleška kraljica misli, da je čudovit, a tudi najostrejši privrženci avantgarde priznavajo, da zna biti njegova glasba čudaška. Preizkusil je tako rekoč vse žanre, od otroških popevčic do klasike. Če je veličastnost zabavljaštva v tem, da ljudem daje to, kar hočejo, veličastnost umetnosti pa v tem, da nam daje to, za kar sploh nismo vedeli, da hočemo, je veličastnost Paula McCartneyja v tem, da počne oboje, piše na zavihku knjige, ki jo je poslovenil Jernej Zoran.

DVOJNA IGRA - NOVA KRIMINALKA IZPOD PERESA NEKDANJEGA ŠVEDSKEGA POLICISTA

Protagonist kriminalke, policist David Sarac, je po avtomobilski nesreči izgubil spomin, a ve, da ima temno skrivnost. Čuti, da je naredil nekaj neodpustljivega in da mora zaščititi svojega obveščevalca Janusa. Medtem rekrutirajo Natalie Aden, da vohuni za Saracom. Ta postane njegova zaupnica in edina oseba, ki ji zaupa in ki mu lahko pomaga, da poveže posamezne namige.

Andres de la Motte je nekdanji stockholmski policist, ki je bil do nedavnega varnostni direktor pri enem izmed največjih svetovnih informacijsko-tehnoloških podjetij. V slovenščini so poleg omenjene kriminalke v prevodu Petre Anžlovar na voljo še kriminalke Mehurček, Mreža in Igra.

POT SAMOODVISNOSTI - NOVA BUCAYJEVA KNJIGA, TOKRAT O NEODVISNOSTI

Jorge Bucay, gestalt terapevt in pripovedovalec zdravilnih zgodb, je skoval besedo samoodvisnost. V knjigi Pot samoodvisnosti bralca popelje po labirintih človekovih notranjih poti. Poleg poti samoodvisnosti avtor kot neizogibne navaja še pot srečanja, pot solza in pot sreče.

Neodvisnost po avtorjevem mnenju pomeni, da nisi odvisen od nikogar. Prav vsi tako ali drugače potrebujemo druge. In če neodvisnost ni mogoča, če je odvisnost nezaželena, ker ne ponuja možnosti za razvoj, če je soodvisnost nezdrava, potem nastanejo težave.

Priljubljeni psihoterapevt in pisatelj Jorge Bucay v svojih delih, kot so Ti povem zgodbo?, Ljubiti z odprtimi očmi in Zgodbe za razmislek razkriva človeške zmote, ki tako pogosto ovirajo srečo v medosebnih odnosih in z bralci deli spoznanja, ki jim lahko olajšajo življenje.

NOVE KARELČKOVE ZGODBICE - DRUGA KNJIGA O NAGAJIVEM ZAJČKU KARELČKU

Druga knjiga o Karelčku prinaša nove kratke pripovedi za večerno branje, ki se jih bodo razveselili tudi začetniški bralci. Napisala in ilustrirala jih je priznana nemška avtorica Rotraut Susanne Berner, ki je za svoje delo prejela številne pomembne nagrade, med njimi tudi prestižno Deutscher Jugendliteraturpreis za celotni opus ter Andersenovo nagrado 2016 za pričujoče delo. Za prevod besedila je poskrbela Alenka Veler.

Glavni junak, zajček Karelček, je večinoma prijazen, včasih pa tudi trmast. Takrat se mu to, da pljune žvečilni gumi na pločnik, ne zdi nič hudega. Noče obuti čevljev, saj jih tudi goske ne nosijo. Ali pa se preprosto uleže na pločnik pred slaščičarno. Včasih je s Karelčkom tako kot skoraj z vsemi otroki. Zato pa ga ti tako dobro razumejo.