Svet 9.5.2016 5:00

V Berlinu razstava risb od romantike do moderne

Berlin, 9. maja - Berlinski državni muzeji za jesen v razstavišču Kunstforum napovedujejo razstavo Romantika in moderna - risba kot umetniška oblika od Casparja Davida Friedricha do Vincenta van Gogha. Ta bo združila 130 del, ki bodo pripovedovala o pomembni vlogi, ki jo je risba kot umetniški medij odigrala od preloma s klasično tradicijo umetnosti do moderne.

Kot piše na spletni strani razstavišča, je bilo 19. stoletje čas romantične zasanjanosti in obenem čas, ko je tempo življenja postal hitrejši, čas oblikovanja nacionalne zavesti in čas industrializacije. To je bilo tudi obdobje začetkov znanstvenega raziskovanja zgodovine, umetnosti in narave pa tudi čas, ko se je uveljavilo meščanstvo.

V 19. stoletju se je spremenilo vse: teme in oblike v umetnosti, sredstva in postopki v slikarstvu, estetske kategorije, pa tudi gledalčevo dojemanje umetnosti in zavest umetnikov njihovem poslanstvu.

Naštete spremembe so se še jasneje kot v drugih medijih kazale v risbi. Ta je najbolj neposredno ponazarjala kreativni proces in dovoljevala najbolj neposreden vpogled v umetniške koncepte. Umetniki so v risbi eksperimentirali z novimi vsebinami in oblikami, se poigravali s fragmentarnim in atmosfero. Kot še nikoli prej so v risbi definirali realnost tistega časa.

Na razstavi, ki bo na ogled od 24. septembra do 15. januarja, bodo predstavljene risbe iz zbirke razstavišča. Ob delih ikon umetnosti bodo predstavljene tudi še nikoli doslej razstavljene risbe iz 19. stoletja.

Na razstavi bodo med drugim zastopani umetniki Caspar David Friedrich, Carl Blechen, Schnorr von Carolsfeld, Ferdinand Olivier, Franz Theobald Horny, Karl Friedrich Schinkel, Wilhelm Leibl, Adolph Menzel, Vincent van Gogh, Giovanni Segantini in Odilon Redon.