Slovenija 6.5.2016 15:31

Iz Evrope v Slovenijo več kot dva milijona evrov za kulturo in film

Ljubljana, 6. maja - Slovenske kulturne in filmske organizacije so letos iz programa Ustvarjalna Evropa pridobile že več kot dva milijona evrov. V podprogramu Kultura je uspelo Muzejem radovljiške občine, Narodni galeriji in KID Kibla, v Medii pa festivalu Kino Otok in petim slovenskim distributerjem. V celotnem lanskem letu so pridobili 2,9 milijona evrov podpore EU.

Ljubljana. Snemanje. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Snemanje.
Foto: Anže Malovrh/STA

Slovenija je bila na razpisu podprograma Kultura za projekte sodelovanja za leto 2016 uspešna tretje leto zapored.

Muzeji radovljiške občine, Narodna galerija in KID Kibla iz Maribora so bili v konkurenci 529 prijav iz vse Evrope izbrani med 66 projekti, za katere je namenjenih 37 milijonov evrov podpore EU. Radovljiški muzeji so dobili skoraj 198.000 evrov, ljubljanska galerija dobrih 191.000 evrov, mariborsko društvo pa 1,57 milijona evrov.

To so zneski, ki so sledljivi, saj podporo EU prejmejo neposredno slovenski prijavitelji. Dejansko pa je sofinanciranja več, ker ga prek izvajalcev v tujini pridobijo tudi slovenski partnerji in posamezniki, so sporočili iz Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji (CED).

Iz Slovenije je tako še devet organizacij soudeleženih v projektih pod vodstvom organizacij iz drugih držav, ki so pridobile finančno podporo Evrope: Združenje zgodovinskih mest Slovenije, Zveza društev mladih in kreativnih Tolmin (festival Sajeta), Forum Ljubljana, KID PiNA iz Kopra, Univerza v Novi Gorici, ŠKUC, Društvo za sodobno umetnost X-OP, Nomad Dance Academy Slovenia in Društvo ustvarjalcev sodobne slovenske kulture - Delavnica.

V celoti slovenske organizacije kot vodje ali partnerji sodelujejo v 11 podprtih projektih. "Uspeh Slovenije je še toliko večji ob dejstvu, da so s kandidaturo na razpisu uspeli prijavitelji iz zgolj 17 držav, med katerimi je večina vodij iz zahodne Evrope," so poudarili na CED.

V podprogramu Media je bilo na razpisu za filmske festivale od 132 vlog podprtih 30 evropskih festivalov. Zavod Kino Otok je podporo dobil prvič v višini 27.000 evrov za junijski festival Kino Otok. Ocenjevalci so posebej pohvalili njegova prizadevanja na področju filmske vzgoje, prepoznali so tudi turistično privlačnost izolskega festivalskega dogajanja, predvsem pa, da bo letošnja edicija pomembno stičišče domačih in tujih filmskih strokovnjakov.

Na razpisu za selektivno distribucijo pa bo pet slovenskih distribucijskih hiš - Fivia, Cinemania, Continental Film, Demiurg in Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta - črpalo 32.300 evrov za distribucijo desetih evropskih filmov. Nekatere od njih je že mogoče videti na Filmskem tednu Evrope, ki med 4. in 14. majem, ob 25-letnici podprograma Media, ponuja 30 brezplačnih projekcij v 12 slovenskih mestih.