Slovenija 9.5.2016 13:42

Na mariborskem odru tisočdevetstoenainosemdeset Simone Semenič s sliko dveh obdobij, a brez sodb

Maribor, 9. maja - Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v sredo premierno uprizorila dramo Simone Semenič tisočdevetstoenainosemdeset, ki skozi osebne pripovedi spaja dva različna časa - jugoslovanskega in današnjega - in se pri tem izogiba sodbi, kdaj je bilo boljše. Uprizoritev podpisuje mlada ekipa na čelu z režiserko Selmo Spahić iz Sarajeva.

Maribor, SNG Maribor. Novinarska konferenca SNG Maribor pred premiero predstave "tisočdevetstoenainosemdeset" v režiji Selme Spahić. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Novinarska konferenca SNG Maribor pred premiero predstave "tisočdevetstoenainosemdeset" v režiji Selme Spahić.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor. Novinarska konferenca SNG Maribor pred premiero predstave "tisočdevetstoenainosemdeset" v režiji Selme Spahić. Režiserka Selma Spahić. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG Maribor.
Novinarska konferenca SNG Maribor pred premiero predstave "tisočdevetstoenainosemdeset" v režiji Selme Spahić.
Režiserka Selma Spahić.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Dramsko besedilo, s katerim je bila slovenska dramatičarka Simona Semenič leta 2013 nominirana za nagrado Slavka Gruma, je postavljeno v Ajdovščino in se premika med letom 1981, ko je bila Slovenija še del Jugoslavije, in sedanjostjo.

Režiserka Spahićeva je poudarila "ogromen prepad med generacijo, ki se vsaj deloma izkustveno spominja socializma, in generacijami, ki se ga nikakor ne spominjajo, razen po ustnem izročilu". "Ta prepad je zastrašujoč, čeprav gre za neposredne potomce, ker je nepremostljiv v življenjskih načelih, v družbenih normah, v ideološkem in svetovnonazorskem smislu," je zapisala v gledališkem listu.

"Jugoslavija bo pravzaprav zelo hitro izginila iz slehernikove osebne izkušnje, spomina in bo tako v umetnosti kot v življenju, kakor je to v navadi, ostala samo dihotomija med romantiziranjem svobode rdečega potnega lista in represijo nekega totalitarnega režima. Simona Semenič postavlja v ospredje prav ta zadnji trenutek osebnega spomina," je režiserka poudarila tudi na današnji novinarski konferenci pred premiero.

Kot največjo kakovost besedila je izpostavila dejstvo, da ne daje prednosti ne enemu ne drugemu obdobju. "Preprosto detektira eno in drugo, nato pa daje prostor vam, da sami povlečete zaključek. Upam, da smo tudi mi uspeli tako zapeljati predstavo," je dodala.

Spahićeva se je rodila leta 1986 v Sarajevu. Na oder je postavila številne sodobne bosanske tekste, večkrat je bila nagrajena na festivalih v Bosni in Hercegovini, njene intermedijske predstave, ki pogosto vključujejo številne elemente filmskega jezika, pa so gostovale na pomembnih festivalih v Evropi. Od leta 2012 je umetniška direktorica mednarodnega gledališkega festivala MES v Sarajevu.

Dramaturg je Dino Pešut, scenografinja Mirna Ker in kostumografinja Lejla Hodžić. Pomemben del scenografije predstavljajo izložbene lutke, ki so prav tako simbol nekega obdobja oziroma njihovega spreminjanja ter posledično, kot je povedala režiserka, ostanek nekega časa.

V igralski zasedbi so Jurij Drevenšek, Kristijan Ostanek, Vladimir Vlaškalić, Mateja Pucko, Nika Rozman, Ana Urbanc, Davor Herga in Matija Stipanič. Drevenšek je izrazil zadovoljstvo, da režiserka prihaja iz druge države, zato se je lahko dela lotila neobremenjena s političnimi delitvami, značilnimi za slovenski prostor.

Besedilo tisočdevetstoenainosemdeset je bilo krstno uprizorjeno kot del zaključne produkcije študentov AGRFT v koprodukciji z Gledališčem Glej. Na mariborskem odru bo njegova prva uprizoritev v profesionalnem gledališču, s tem pa se tudi končuje letošnja sezona mariborske Drame.