Svet 10.5.2016 5:30

V Celovcu skulpture Urše Toman in slike Slivestra Plotajsa Sicoeja

Celovec, 10. maja - V galeriji BV v Celovcu bodo danes odprli razstavo skulptur Urše Toman in slik Slivestra Plotajsa Sicoeja. Tomanova bo predstavila pobarvane lesene skulpture igrive narave, kot bi jih vzeli iz kake slikanice, Sicoe pa slike, s katerimi je vstopil v svet dogajanj iz Rosselinijevega filma Stromboli iz leta 1950.

Umetnika je, kot je zapisala kustosinja razstave Olga Butinar Čeh, zgodba filma, v katerem je v glavno vlogi zaigrala Ingrid Bergman, tako očarala, da jo je naslikal kot ciklus slik velikega formata.

Slikar in grafik Silvester Plotajs Sicoe se je rodil leta 1965. Diplomiral je pri Emeriku Bernardu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je nadaljeval podiplomski študij pri Gustavu Gnamušu iz slikarstva in iz grafike pri Lojzetu Logarju. Študijsko se je izpopolnjeval na Nizozemskem. Je dobitnik številnih nagrad in priznanj, leta 2013 priznanja Riharda Jakopiča. Kot svobodni umetnik deluje v Ljubljani.

Kiparka Urša Toman se je rodila leta 1972 v Ljubljani. Študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je končala pri Matjažu Počivavšku. Svoja dela je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah.

Razstava je prva v izmenjalnem programu med celovško galerijo in Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov v letošnjem letu. Na ogled bo do konca meseca.