Slovenija 10.5.2016 0:30

140. obletnico Cankarjevega rojstva bo zaznamovalo več prireditev

Ljubljana, 10. maja - Pred 140. leti se je na današnji dan rodil Ivan Cankar, ki ga uvrščamo med začetnike in osrednje literate slovenske moderne ter med najpomembnejše slovenske književnike. Ob obletnici rojstva mojstra besede, ki je skoraj 100 let po svoji smrti še vedno aktualen, se bo predvsem v Ljubljani in na Vrhniki zvrstilo več prireditev.

Ljubljana, Cankarjev dom. Kip pisatelja Ivana Cankarja. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Kip pisatelja Ivana Cankarja.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Literatu se bodo ob 13. uri poklonili ob njegovem spomeniku pred Cankarjevim domom (CD), kjer bo ob kulturnem programu zbrane nagovorila generalna direktorica CD Uršula Cetinski. Zvečer pa v CD vabijo na ogled filma Idealist po romanu Martin Kačur in na pogovor z glavnima igralcema Mileno Zupančič in Radkom Poličem.

V dvorani SAZU bo ob 11. uri predavanje akademika Janka Kosa z naslovom Ivan Cankar med Cervantesom in Shakespearom, zvečer pa se na Rožniku obeta proslava, ki jo bo sooblikovala vrsta literatov.

Na Vrhniki se bo s slavnostno akademijo in odprtjem razstave Lele B. Njatin Narod si bo pisal sodbo sam začel tradicionalni mesec, posvečen spominu na Cankarja.

Po besedah poznavalke Cankarjevega dela Irene Avsenik Nabergoj je bil Cankar odličen stilist, s katerim je slovenska literatura našla živ stik s sočasnim evropskim literarnim in kulturnim dogajanjem. Še vedno je aktualen, saj so njegovi opisi družbene neenakosti, siromaštva, zapostavljanja revnih, fizičnega in psihičnega nasilja močnejših nad šibkejšimi, izkušnje nenačelnosti, trpljenja ljudi z roba družbe in slabega odnosa do otrok, zgovorni tudi danes.