Svet 10.5.2016 10:13

Jernej Lorenci in Tina Vrbnjak nagrajena na reškem festivalu malih scen

Reka, 10. maja - Jernej Lorenci je bil razglašen za najboljšega režiserja na 23. mednarodnem festivalu malih scen na Reki za predstavo Ponorela lokomotiva SNG Drama Ljubljana, Tina Vrbnjak je v isti predstavi dobila nagrado za najboljšo mlado igralko. S podelitvijo nagrad se je festival zaključil v ponedeljek, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ljubljana. Režiser Jernej Lorenci. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Jernej Lorenci.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Za najboljšo predstavo v celoti so obveljale Gogoljeve sanje Gledališkega laboratorija Sfumato iz Sofije. Zmagovalno predstavo sta režirala Margarita Mladenova in Ivan Dobčev, ne gre pa samo za predstavo po Gogoljevih besedilih, temveč tudi za raziskovalno potovanje Teatra Sfumato v Gogoljev svet, piše na spletni strani festivala. V programu je bilo od 3. maja prikazanih devet predstav iz šestih držav.

Nagrado za najboljšo moško vlogo sta si delila Rade Šerbedžija in Ozren Grabarić. Prvi jo je prejel za nastop v predstavi Antigona: 2000 let kasneje Gledališča Ulysses in festivala MESS iz Sarajeva, drugi za vlogi v predstavah Dnevnik nekega norca Moving Music Theatra in Centra za kulturo iz makedonske Bitole ter V agoniji Miroslava Krleže v izvedbi Potujočega gledališča in Scene Ribnjak. Za obe vlogi je Grabarić dobil še nagrado mediteran časnika Novi list.

Za najboljši igralki so razglasili Nelo Kocsis za nastop v predstavi V agoniji ter Natašo Ninković za vlogo v predstavi Prah Spira Györgyja v izvedbi Narodnega gledališča Beograd in Šabačkega gledališča. Najboljšo epizodno vlogo pa je po oceni žirije odigrala Ksenija Marinković v predstavi Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu Bella figura avtorice Yasmine Reza.

Nagrado za najboljšo scenografijo je dobila Ljubica Milanović za predstavo Prah, nagrado za najboljšo scensko glasbo Marjan Nećak za Dnevnik nekega norca, nagrado za najboljšo dramsko besedilo predstave pa pisatelj Igor Štiks za Moko v žilah (Brašno v venama).

Občinstvo je kot najboljšo predstavo festivala ocenilo Vlak Cormacka McCarthyja v produkciji Gledališča Zvezdara iz Beograda in režiji Voje Brajovića.