Svet 11.5.2016 5:00

V nemških muzejih vedno bolj priljubljena vodstva za begunce

Berlin, 11. maja - Nekaj nemških muzejev je v želji, da beguncem olajšajo integracijo v družbo, pristopilo k projektu organiziranja vodstva za begunce. Tistim, ki so se usposobili za vodnike, vračajo občutek, da so dobili nazaj del svojega nekdanjega življenja.

Mohamed Al Subeh, ki je bil v Siriji restavrator, je v Nemčijo prispel avgusta lani. Njegova pot je trajala 23 dni, Sredozemlje je prečkal v gumijastem čolnu, sledili je vrsta prevozov z vlaki in avtobusi ter ure pešačenja.

Danes 64-letni Sirec ni niti sanjal, da bo še kdaj delal v muzeju, zagotovo pa ne v Nemčiji. Ko je izvedel za projekt, namenjen usposabljanju beguncev za vodenje v arabščini po nekaterih najpomembnejših berlinskih muzejih, je zgrabil priložnost.

"Svoje delo v Siriji sem imel rad. Ko danes vodim po muzeju, imam občutek, da sem dobil nazaj delček svojega nekdanjega življenja," je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. Po Muzeju Bode, kjer med drugim hranijo znamenite mozaike iz Ravenne, vodi skupine Sircev, Iračanov in drugih arabsko govorečih beguncev.

V projektu sodeluje nekaj muzejev, ki delujejo pod okriljem Pruskega sklada za kulturno dediščino; v program usposabljanja za vodnike po muzejih je bilo izbranih 19 beguncev.

"Naučili smo se, kako zadržati pozornost naših poslušalcev, da se na enournem vodstvu ne začnejo dolgočasiti," je povedala sirska aktivistka Kefah Ali Deb, ki begunce vodi po Pergamonskem muzeju.

Vodstva za begunce sicer ob sredah in sobotah potekajo po Muzeju islamske umetnosti, Muzeju Bližnjega vzhoda, Kiparski zbirki, Muzeju bizantinske umetnosti in tudi po Nemškem zgodovinskem muzeju.

Od decembra se jih je udeležilo 3000 beguncev. Zaradi dobrega odziva organizatorji razmišljajo o širitvi programa z medkulturnimi delavnicami, ki bi bile odprte tudi za berlinsko občinstvo.