Svet 11.5.2016 0:30

V Cannesu začetek mednarodnega filmskega festivala

Cannes, 11. maja - V francoskem Cannesu se danes začenja 69. mednarodni filmski festival. Uvedli ga bodo lahkotnejši toni, komedija Woodyja Allena Cafe Society, ki je hommage Hollywoodu 30. let minulega stoletja. V tekmi za zlato palmo za najboljši film festivala, ki velja za najbolj glamuroznega na svetu, je letos 21 del.

Francija, Cannes. Filmski festival Cannes. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Filmski festival Cannes.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Allenov film bodo prikazali izven konkurence. V tekmovalnem programu bodo svoje filme med drugim predstavili režiserji Ken Loach, Jeff Nichols, Olivier Assayas, brata Dardenne, Jim Jarmusch, Xaver Dolan, Asghar Farhadi, Cristian Mungiu in Pedro Almodovar ter igralec in režiser Sean Penn.

O nagrajencih bo odločala devetčlanska žirija, ki ji predseduje avstralski režiser George Miller.

Izven konkurence bodo med drugim prikazali še kriminalno dramo Jodie Foster z naslovom Money Monster, celovečerno avanturo po otroški knjigi Veliki prijazni velikan Roalda Dahla, ki jo je režiral Steven Spielberg, in Jarmuschev dokumentarec o Iggyju Popu z naslovom Gimme Danger.

Na festivalu se bo predstavila tudi slovenska kinematografija. Po skoraj šestih desetletjih se v Cannes vrača restavrirana klasika Franceta Štiglica Dolina miru, ki je za zlato palmo tekmovala leta 1957. Film bodo prikazali v uradnem festivalskem program Cannes Classics, na filmski tržnici pa bo Slovenski filmski center predstavljal štiri nove slovenske filme.

Festival, ki bo zaradi nedavnih terorističnih napadov letos potekal pod strožjimi varnostnimi ukrepi, se bo sklenil 22. maja.