Slovenija 10.5.2016 12:29

Cerar za ministra za kulturo predlaga Peršaka

Ljubljana, 10. maja - Premier Miro Cerar se je odločil za novega ministra za kulturo predlagati dosedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Toneta Peršaka. Ta prihaja iz kvote DeSUS, po Cerarjevih zagotovilih pa tudi v največji vladni stranki SMC ni nasprotovanj temu predlogu.

Ljubljana. Kandidat za ministra za kulturo Tone Peršak. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kandidat za ministra za kulturo Tone Peršak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Peršak je izkušen politik in zelo uveljavljen na področju kulture, kot državni sekretar pa si je v tem mandatu že pridobil izkušnje, je Cerar poudaril v izjavi novinarjem v DZ.

Od Peršaka je prejel nujna zagotovila, da bo tisto, kar je bilo dobrega na ministrstvu, ohranil, kar je bilo slabega, pa odpravil ter zelo pospešeno izvedel vse tisto, kar od njega pričakujejo v tem mandatu. Kultura mora imeti velik poudarek v prihodnjih letih, je dodal Cerar.

Zagotovil je, da v SMC njegovi odločitvi ni nasprotovanj. So pa bile po njegovih besedah opravljene različne razprave na to temo, tudi strokovna javnost je postavljala vprašanja, kar je moral upoštevati in premisliti. Tudi Peršak mu je zagotovil, da bo vse to upošteval ter "zadevo peljal v pravo smer", je dodal premier in še pojasnil, da bo Peršak sam izbral državnega sekretarja.

Stranka DeSUS je Peršaka za svojega kandidata za kulturnega ministra izbrala minulo sredo, Cerar pa si je za vložitev njegove kandidature vzel nekaj dni za premislek.