Svet 12.5.2016 6:00

Arhitekt Daniel Libeskind danes praznuje 70 let

Lodž, 12. maja - Svetovno priznani poljsko-ameriški arhitekt Daniel Libeskind je danes dopolnil 70 let. Na Poljskem rojeni Libeskind je kariero začel kot arhitekturni teoretik in profesor. Prva stavba po njegovih načrtih je bila zgrajena, ko mu je bilo 52 let, prvi mednarodni uspeh pa je dosegel z Judovskim muzejem v Berlinu, ki je bil dokončan leta 1999.

ZDA, New York. Arhitekt Daniel Libeskind. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Arhitekt Daniel Libeskind.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Libeskind se je rodil leta 1946 v Lodžu. V otroštvu se je učil igrati harmoniko, leta 1953 je tudi nastopil na Poljski televiziji. Leta 1957 je sledila selitev v Izrael, nato v ZDA, ameriški državljan je postal leta 1965.

Od leta 1972 je med drugim živel v New Yorku in Torontu, ameriški zvezni državi Michigan, v Italiji in Nemčiji ter v Los Angelesu. Predaval na številnih univerzah po svetu.

Prva stavba, ki je bila zgrajena po njegovih načrtih, je bil muzej Felixa Nussbauma v nemškem Osnabrücku leta 1998.

Judovski muzej v Berlinu, ki v tlorisu povzema obliko Davidove zvezde, je posvečen zgodovini Judov v Nemčiji. Muzej velja za enega najuspešnejših v nemški prestolnici, letno v njem zabeležijo okrog 750.000 obiskovalcev. Libeskindu so pozneje zaupali še načrte za njegovo povečanje.

Zaupana pa mu je bila tudi rekonstrukcija območja Ground Zero, kjer sta v New Yorku nekdaj stala znamenita dvojčka, ki sta bila uničena v terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Doslej je bilo po njegovih načrtih po vsem svetu zgrajenih 45 arhitektur, okoli 50 projektov pa je še nedokončanih.

Med drugim je načrtoval tudi povečanje Muzeja Viktorija & Albert v Londonu, Imperialni vojni muzej v Manchestru ter Judovski muzej v San Franciscu.

Libeskind v svojih delih ruši pravila perspektive ter poudarja iracionalno simboliko, nesimetričnost in absurd.