Slovenija 11.5.2016 18:26

Pisateljice na Bledu v boj proti spolni diskriminaciji

Bled, 11. maja - Pred četrtkovim uradnim odprtjem 48. mednarodnega srečanja pisateljev je danes na Bledu prvič potekal tudi uradni sestanek Ženskega komiteja mednarodnega Pen. Kot je za STA dejala prva predsednica Mednarodnega centra Pen Jennifer Clement, je naprej potrebno spremeniti stvari znotraj same organizacije in poudariti boj proti diskriminaciji.

Ustanovni akt organizacije govori o boju proti rasni, razredni in nacionalni diskriminaciji in sovražnosti, ne omenja pa diskriminacije žensk.

O spremembi ustanovnega akta bodo člani odločali septembra na kongresu v Španiji. Prihodnje leto pa naj bi bil pripravljen tudi manifest o pravicah žensk, ki bi ga lahko uporabili vsi centri Pen po svetu. Clementova predvideva, da bodo v roku dveh let tako uspeli uresničiti zadane ukrepe, da se izpostavijo pravice žensk, ki so v določenih delih tudi specifične.

"Ženske imajo zaradi nasilja več težav kot moški. To velja tudi pri pisateljicah, denimo novinarkah," je poudarila Clementova in pojasnila, da so novinarke v mnogih delih sveta ogrožene ne le zato, ker so novinarke, ampak tudi zato, ker so ženske in so pogosto žrtve spolnih napadov, namigovanj in podobnih ravnanj.

"Nasilje nad ženskami moramo razumeti kot obliko cenzure," je poudarila Clementova in pojasnila, da je na primer na svetu 14 milijonov otroških nevest, ki se ne bodo nikdar naučile brati in ne bodo nikdar pisale knjig.

"Pisateljice moramo, glede na svoje sposobnosti izražanja, postati zagovornice svojih sester, ki predstavljajo polovico človeštva, a so večinoma utišane," meni tudi Clara Cancline Franceschetti iz švicarskega centra Pen, ki je danes predstavila predlog deklaracije o ženskih pravicah. Dokument bi Mednarodni Pen lahko predložil Združenim narodom, da bi opredelili pravico do fizične integritete, ki vključuje svobodno izbiro partnerja in materinstva, ter pravico do izobrazbe.

Danes bi morala zbrane na Bledu nagovoriti tudi publicistka Fan Yanqiong iz neodvisnega kitajskega centra Pen, a jo je kitajska policija po pridobitvi vizuma zadržala, tako da ne more izkoristiti izdanega vizuma, je za STA povedala Članica ženskega odbora Pena - Mire Tanja Tuma. S pozivi k izpustitvi bo posredoval tudi Mednarodni Pen, ki skuša pogosto pomagati preganjanim ali zaprtim pisateljem, je pojasnila Clementova.

Fan Yanqiong je bila zaradi svojega angažiranega delovanja že večkrat zaprta. Kot je zapisala v osebni izpovedi, ki jo je želela predstaviti na letošnjem srečanju na Bledu, skuša kljub zdravstvenim težavam še naprej pomagati ljudem, ki so žrtve krivic, najpogosteje državnih ali vladnih uradnikov.

V 30 letih je zastopala več kot 200 primerov, ko so se običajni ljudje uprli proti nepravilnemu ravnanju uradnikov, a niso nikdar zmagali. Kljub stotinam člankov, v katerih je razgaljala umazana ravnanja uradnikov, ti še vedno ostajajo na položajih. Danes pa je želela zbrane na Bledu pozvati, naj podprejo in pomagajo tistim, ki še vedno živijo v nepravičnih in nepoštenih razmerah ter so izgubili osebno svobodo.