Slovenija 12.5.2016 11:44

Pisatelji na Bledu opozorili na samouničevalno neumnost

Bled, 12. maja - Pisatelji, zbrani na 48. srečanju na Bledu, so se danes osredotočili na temo človeške neumnosti. Ugotavljali so, da je neumnost gonilo, ki pogajanja civilizacijsko zgodovino v neuspelih poskusih, da bi jo izkoreninila. Ob tem so opozorili, da neumnost uničuje človeštvo in razmišljali o tem, kako lahko pisatelji prispevajo k njenemu omejevanju.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Okroglo mizo o neumnosti kot temelju civilizacije, ki je sledila uradnemu odprtju letošnjega blejskega srečanja, je pripravil slovenski center Pen. Uvod v temo, ki jo je vodil predsednik slovenskega centra Pen Evald Flisar, je podal avtor Enciklopedije neumnosti Matthijs van Boxsel.

"Neumnost je sposobnost ravnanja v nasprotju z lastnimi interesi, četudi je skrajna posledica lahko smrt. To je izrazito človeška lastnost. Za razliko od živali, ki imajo samoohranitveni nagon, je človek iz lastne kaprice sposoben tvegati sebe in svojo vrsto. Zaradi nadutega prepričanja v večvrednost rase, naroda ali vere žrtvujemo sebe in sočloveka," je opozoril van Boxsel.

Kot je pojasnil, se v sedanji krizi bije boj, katere skupine in dežele imajo vstop v utopijo neoliberalizma, v kateri posameznik lahko bogati zgolj na račun drugega. Globalizacija gre vštric z naraščajočim prepadom med razvitimi, ki si uspejo zagotoviti svoje mesto in izkoriščajo univerzalne človekove pravice, ter nerazvitimi, katerih morebiten upor je treba zatreti, četudi s teptanjem človekovih pravic.

"S tem globalizacija sama sebi spodnaša tla pod nogami. To je neumnost," je izpostavil van Boxsel in dodal, da neumnost vsak dan znova ogroža našo civilizacijo, a je po drugi strani ključni temelj našega obstoja. Da ne bi bil žrtev svoje neumnosti, je bil človek prisiljen razviti inteligenco. Vse strategije za obvladovanje neumnosti pravzaprav tvorijo našo civilizacijo, je pojasnil.

Hkrati je opozoril, da inteligenca še zdaleč ni porok samoohranitve, temveč lahko neumnost še spodbudi. Ta eksplozija neumnosti in inteligence pride najbolj do izraza v vojnah, je poudaril van Boxsel in sklenil, da neumnosti, ki ogroža življenje, ni mogoče izkoreniniti, ne da bi pri tem izkoreninili človeka, kar pa bi bila seveda neumnost na kvadrat.

"Edini izhod je nenehno izumljanje novih strategij, kako se neumnosti upreti. V tem smislu je neumnost torej gibalo naše civilizacije," je ugotovil nizozemski avtor, o dolgem seznamu človeških neumnosti pa so se razgovorili tudi drugi pisatelji. Tako je Elizabeth Csicsery-Ronay iz madžarskega centra Pen kot na največjo človeško neumnost opozorila odnos do okolja."Žagamo si vejo, na kateri sedimo. Tako v neumnosti in pohlepu uničujemo sami sebe," je poudarila.

Ob tem je spomnila na številne pisatelje, ki so skozi zgodovino klicali človeštvo, naj se zbudi, preden bo prepozno. Prepričana je, da morajo pisatelji dandanes ravnati podobno."Danes smo tukaj, ker smo sprejeli izzivalen naslov in želimo, da bi bil svet drugačen. Naš upor je naša literatura," je izpostavila Tanja Tuma iz slovenskega centra Pen.

Zbrane je nagovorila tudi predsednica Mednarodnega centra Pen Jennifer Clement. Spomnila je, da je pred nekdaj tedni potekalo zgodovinsko srečanje med turškim in kurdskim centrom Pen, kjer os opozorili, da je že sama beseda mir nevarna, deležna napadov in kazni.

"Člani Pena pa že 48 let na Bledu izgovarjajo besedo mir in razmišljajo, kako pomagati tistim, ki so v težavah," je poudarila Clementova in še enkrat poudarila pomen blejskega srečanja. To se bo danes popoldne nadaljevalo z generalno skupščino odbora Pisatelji za mir Mednarodnega Pen.