Svet 13.5.2016 6:00

Znani nominiranci za Turnerjevo nagrado

London, 13. maja - Za Turnerjevo nagrado, ki velja za eno najprestižnejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, so nominirani umetniki Josephine Pryde, Michael Dean, Anthea Hamilton in Helen Marten. Razstava nominirancev bo v londonski galeriji Tate Britain na ogled od 27. septembra do 9. januarja, dobitnik nagrade bo znan decembra.

Prydeova, fotografinja, ki v svojem delu pogosto uporablja kiparske elemente in ki večinoma raziskuje družbene teme, je s svojim delom sodelovala na razstavi Nova fotografija 2013 v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku.

Dean je nominiran za postavitvi Sic Glyphsin in Qualities of Violence, v katerih je združil kiparstvo, najdene predmete in zanimanje za "fizično manifestacijo jezika".

Hamiltonova je nominirana za samostojno razstavo z naslovom Anthea Hamilton: Lichen! Libido! Chastity! v Kiparsakem centru v New Yorku, na kateri je povezala skulpturo, obleke, performans in video.

Martenova, ki je nominirana projekt, predstavljen na 56. bienalu v Benetkah in samostojno razstavo Eucalyptus, Let Us In v New Yorku, pri svojem delu uporablja najdene predmete, iz katerih ustvarja kiparske postavitve.

Turnerjeva nagrada, poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju, je namenjena britanskim umetnikom do 50. leta starosti. Zmagovalec prejme 25.000 funtov, ostali nominiranci pa vsak po 5000 funtov. Nagrade je bila ustanovljena leta 1984.

O dobitniku Turnerjeve nagrade bo odločila štiričlanska žirija, ki ji predseduje direktor galerije Tate Britain Alex Farquharson, je poročal The New York Times.