Na hitro prelistano 14.5.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 14. maja - Pri Cankarjevi založbi so izdali knjigo Edwarda F. Logana ml. Skočite, prekleto, skočite!, ki prinaša spomine pilota sestreljenega letala B-17 med drugo svetovno vojno, pri založbi Učila pa kriminalni roman švedskega avtorja Joakima Zanderja Brat. Pri založbi Miš so izšle pesmi Toneta Pavčka Vse to je tvoje z ilustracijami Igorja Šinkovca.

Ljubljana Roman Joakima Zanderja z naslovom Brat. Foto: STA

Ljubljana
Roman Joakima Zanderja z naslovom Brat.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga poezije Toneta Pavčka z naslovom Vse to je tvoje. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga poezije Toneta Pavčka z naslovom Vse to je tvoje.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga avtorja Edwarda F. Logana ml. z naslovom Skočite, prekleto, skočite! Foto: STA

Ljubljana
Knjiga avtorja Edwarda F. Logana ml. z naslovom Skočite, prekleto, skočite!
Foto: STA

SKOČITE, PREKLETO, SKOČITE! - KNJIGA S SPOMINI PILOTA SESTRELJENEGA LETALA B-17

Poročnik Edward F. Logan ml. je kot pilot bombnika B-17, t.i. leteče trdnjave, letel pri 15. zračni sili ameriškega vojnega letalstva v okviru petega letalskega polka z oporiščem v južni Italiji. Sodeloval je v zračnih napadih na strateško pomembne nemške tovarne orožja, rafinerije in tudi prepletene transportne sisteme po vsej Evropi. V knjigi podrobno predstavi svoja doživetja v času kariere pri ameriškem vojnem letalstvu. Še posebej so poudarjeni njegova odločnost med urjenjem, da postane pilot, začetek bojevanja leta 1944 in življenje pilota bombnika na evropskih bojiščih.

Avtor je izpostavil predvsem svojo 34. bojno misijo marca leta 1945. Med to operacijo je bil njegov bombnik B-17 nad Gradcem tako hudo poškodovan, da je bil skupaj s posadko prisiljen izskočiti nad sovražnim ozemljem. S pomočjo slovenskih partizanov so se Logan in njegovi tovariši izognili nemškim in belogardističnim četam, ki so jih iskale, in se varno vrnili v bazo v Italijo. V osebni pripovedi letalskega strokovnjaka se bralec podrobno seznani tudi s tehničnimi podrobnostmi delovanja bombnika B-17 in s številnimi zaupnimi podatki o misiji. Delo sta prevedla Janez Žirovec in Milena Podgoršek.

BRAT - KRIMINALKA IZPOD PERESA SKANDINAVSKEGA AVTORJA JOAKIMA ZANDERJA

Brat je drugi roman novega avtorja skandinavskih kriminalk Joakima Zanderja, ki je zaslovel s prvencem Plavalec, ki je prav tako preveden v slovenščini. Protagonistki kriminalnega romana sta Švedinji Jasmina Ajam in Klari Walldeen. Jasmina iz revnega stockholmskega predmestja Gorski kraj zbeži v New Yorku. Nekega dne dobi sporočilo, zaradi katerega se mora nemudoma vrniti, saj so izgredi, do katerih prihaja v predmestju, očitno povezani z nenadnim izginotjem njenega radikaliziranega brata Fadija.

Klari, ki je v Londonu dobila službo na nekem raziskovalnem inštitutu, ukradejo računalnik, kmalu zatem pa njenega sodelavca porinejo pred vlak na podzemni železnici. To se zgodi tik pred konferenco v Stockholmu, kjer naj bi Klara predstavila izsledke svojega poročila o privatizaciji policijskih sil. Nekega avgustovskega dne se poti obeh protagonistk prekrižajo in na plan pride grozljiva podoba brezvestne družbe, v kateri so posamezne interesne skupine za dosego svojih ciljev pripravljene hoditi tudi prek trupel. Za prevod dela je poskrbela Danni Stražar.

VSE TO JE TVOJE - PAVČKOVE PESMI, KI SE MED SEBOJ POGOVARJAJO

Knjiga Vse to je tvoje prinaša poezijo Toneta Pavčka, ki je namenjena predvsem osnovnošolcem. Predstavljena je na prav poseben način oziroma dialoško - pesem na levi strani se "pogovarja" s pesmijo na desni strani, povezujejo pa ju ilustracije. Pesmi na levi strani pripoveduje otrok, na desni pa odrasli. Pesmi so tematsko vezane na sobivanje oziroma vprašanje, kaj si danes lahko glasova povesta o življenju, veselju, odraščanju in tudi o vsem hudem. Ilustrator Igor Šinkovec je Pavčkovo poezijo ilustriral humorno, radoživo, s Pavčku lastnim veseljem do življenja. Delu je dodana obširna spremna beseda Igorja Sakside, ki je tudi avtor izbora pesmi.