Slovenija 13.5.2016 9:58

Peršaka na čelu mirovniškega odbora Pen kot v.d. zamenjal Strojan

Bled, 13. maja - Kandidat za kulturnega ministra Tone Peršak je na četrtkovi skupščini odbora Pisatelji za mir mednarodnega Pen nepreklicno odstopil z mesta predsednika odbora, je za STA povedal Marjan Strojan, ki je prevzel mesto v.d.. Strojan bo na čelu mirovniškega odbora do septembrskega kongresa Pena v Španiji, ko bodo redne volitve novega predsednika.

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev. Pesnik, prevajalec in novinar Marjan Strojan. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev.
Pesnik, prevajalec in novinar Marjan Strojan.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Peršak je s funkcije predsednika odbora Pisatelji za mir mednarodnega Pen nepreklicno odstopil, ker je njegova funkcija v Penu nezdružljiva s funkcijo ministra za kulturo, za katero je predlagan. V zvezi s tem so že stekli parlamentarni postopki. Predstavitev Peršaka kot kandidata za ministra za kulturo bo na matičnemu odboru DZ v ponedeljek.

Strojan je pred aktualnim predsednikom Evaldom Flisarjem predsedoval Slovenskemu centru Pen. Za STA je še povedal, da novega slovenskega kandidata, ki bi ga predlagali za izvolitev na čelo mirovniškega odbora, trenutno nimajo. Ga pa pospešeno iščejo, saj morajo kandidaturo oddati do srede junija.

Mednarodni ugled Slovenskega centra se izkazuje tudi s tem, da je v Ljubljani sedež Odbora pisateljev za mir, piše na spletni strani Pena. Odbor Pisatelji za mir je bil leta 1984 ustanovljen prav na pobudo tedanjega predsednika slovenskega Pena Miloša Mikelna. Ta mu je tudi prvi predsedoval.

Za njim je odboru v času vojn na ozemlju nekdanje Jugoslavije predsedoval Boris A. Novak, od leta 1999 do 2006 Veno Taufer, do jeseni 2013 Edvard Kovač, nato pa Peršak.