Slovenija 15.5.2016 9:00

Pokrajinski muzej Celje obeležuje 600-letnico smrti Ane Celjske

Celje, 15. maja - Pokrajinski muzej Celje letos obeležuje 600-letnico smrti Ane Celjske, prve Celjanke, ki so jo okronali za kraljico na Poljskem. Ob tej priložnosti bo muzej 20. maja letos v Krakovu predstavil novo knjigo iz zbirke Starožitnosti z naslovom Ana Celjska - celjska grofica na poljskem prestolu. O Ani Celjski je v knjigi pisala Maja Lukanc.

Celje. Knežji dvorec Celje. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Knežji dvorec Celje.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Zgodovinarka Rolanda Fugger Germadnik pa je v publikaciji predstavila kratek oris zgodovine družine Celjskih, iz katere Ana izvira. Knjiga je dvojezična, v slovenskem in poljskem jeziku, so sporočili iz omenjenega muzeja.

Ana Celjska se je v zgodovino vpisala kot prva predstavnica rodbine grofov Celjskih, ki se ji je po spletu naklonjenih okoliščin uspelo povzpeti do kraljevega položaja. Njena mati Ana Poljska, poročena z Viljemom Celjskim, je bila hči poslednjega poljskega kralja iz domače poljske dinastije Piastov, Kazimirja Velikega.

Prav zaradi svojega plemenitega porekla je Ana leta 1402 postala druga soproga poljskega kralja in litovskega velikega kneza Vladislava II. Jagiela in tako omogočila legitimacijo njegovega položaja na prestolu. Leto dni kasneje, 25. februarja 1403, je sledilo kronanje in tako je Ana postala kraljica.

Ana Celjska je bila do zdaj malo raziskana osebnost iz celjske hiše, ki je bila v senci svoje bolj znane sestrične Barbare. "Zaradi povečanega dotoka obiskovalcev iz Poljske, ki jih opažamo v zadnjih letih v Pokrajinskem muzeju Celje, smo se odločili, da v letu, ko se spominjamo 600-letnice njene smrti, pripravimo več dogodkov, ki bi Ano Celjsko bolj približali tako Slovencem kot tudi Poljakom," še navajajo v pokrajinskem muzeju.