Slovenija 13.5.2016 13:53

Pisatelji na Bledu še o terorizmu in svobodi izražanja

Bled, 13. maja - Okrogli mizi o migrantih in terorizmu je na 48. mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu sledila razprava o terorizmu in svobodi izražanja. Slednja bi morala biti, kot je poudaril Sylvestre Clancier iz Francoskega PEN, temelj demokracije. Poleg tega ne bi smela imeti omejitev, če jih začnemo postavljati, je konec svobode izražanja, je dejal.

Če branimo svobodo izražanja, po Clancierjevih besedah ne branimo le svoje, ampak tudi svobodo drugega. Vendar pa svobode izražanja nikoli ne smemo uporabiti na način, da bi z njo omejevali svobodo drugega.

Svoboda izražanja je tista, ki demokracije loči od psevdodemokracij in diktatorskih režimov. Država naj bi jamčila naše svoboščine. Ubraniti moramo laičnega duha in sekularizacijo, in ta boj moramo biti z besedami, je prepričan Clancier.

Poudaril je, da moramo tiste, ki prihajajo v Evropo, sprejeti. Najprej moramo sprejeti in spoštovati sebe, da bomo lahko spoštovali druge in da jim ne bomo škodili. Sprejeti druge je naša naloga, meni Clancier.

Da bi utrdili naše svoboščine in zagotovili trajnostni razvoj sveta, se moramo boriti proti svojim strahovom. Ljudje, ki se bojijo, so nevarni. Nevednost predstavlja težavo, zato je izobraževanje še kako pomembno, je poudaril.

Terorizem po njegovih besedah ni povezano s svobodo izražanja. Kot je dejal, je zaradi populizma vrsta evropskih voditeljev začela uporabljat izraz "vojna proti terorizmu". Vendar, kot poudarja Clancier, teroristov ni veliko, res pa je da naredijo veliko hudega. Zmanipulirani so do tolikšne mre, da so pripravljeni tvegati lastna življenja. Proti temu se lahko borimo z delom z otroki in mladimi, ki so zašli na kriva pota. "Barbari smo, ker jih ne sprejmejo. Oni le iščejo upanje in kaj delamo mi? Postavljamo meje," je sklenil Clancier.

Po besedah Edvarda Kovača (Slovenski PEN), ki je razpravo moderiral, je svoboda izražanja nekaj tako globokega, da brez nje ne bi bilo človeštva, niti kulture. Nadežda Čačinovič iz Hrvaškega PEN meni, da je treba braniti možnost, da lahko jasno in glasno govorimo. Kot je povedala, sveta ne sprejema takšnega, kot je, zato se brani z besedami.

Predsednica Mednarodnega PEN Jennifer Clement pa je spregovorila o razmerah v Mehiki, kjer vlada "ideologija zlobnega kapitalizma" in kjer je v zadnjih leti izginilo 100.000 ljudi, 7000 ljudi pa je bilo ubitih.