Slovenija 16.5.2016 5:00

Svetlobna gverila se ob desetletnici obrača k naravi

Ljubljana, 16. maja - V Galeriji Vžigalica se bo drevi začela 10. izdaja festivala Svetlobna gverila, katerega nosilna tema je Narava. Do 18. junija bodo na ogled številne umetniške intervencije, ki bodo tematizirale različne pomene, ki jih ima narava za človeka v sodobni družbi. Festival se letos iz ustaljenih lokacij seli še v mestne parke in Botanični vrt.

Festival, posvečen sodobni vizualni umetnosti, katere osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe, je v letu, ko se Ljubljana ponaša z nazivom zelene prestolnice Evrope, za vodilo izbral temo Narava. Dogodki se zato iz Galerije Vžigalica in drugih ustaljenih festivalskih lokacij po mestnem središču selijo še v nekatere mestne parke in Botanični vrt.

Ob desetem jubileju festivala bodo začeli postopno oblikovati Svetlobni park v parku ob Gradaščici v Trnovem. Tam bodo v naslednjih letih umestili več trajnih svetlobnih postavitev, so sporočili organizatorji.

Na letošnjem festivalu predstavljeni projekti bodo poustvarjali sublimno lepoto narave, uprizarjali igriva vsebinska ter formalna premeščanja ter ponudili številna izhodišča za vsakovrstna raziskovanja in umetniška eksperimentiranja. Pripravili bodo tudi nekatere projekcije, delavnice in plesne predstave.

V Galeriji Vžigalica bodo svoje projekte predstavili Gilberto Esparza, Urša Vidic, Špela Petrič in Shreyasi Kar, Natan Esku in Tilen Sepič.

Esparza bo predstavil hibridno infrastrukturo, ki predstavlja samozadosten sistem rastlin in mikroorganizmov, sposoben preživeti človekovo uničenje narave. Projekt Vidičeve skuša zaobjeti naravo v vsej njeni veličini in lepoti: v vitrini, ki generira lastno atmosfero, bo avtorica poustvarila idejo sublimnega. Petričeva pa je skupaj s Karovo zasnovala projekt, ki na simboličen način preizprašuje vlogo rastlin v sodobni ekonomiji.

Esku se v ambientalni postavitvi loteva reciklaže svojih starejših projektov, Sepičev video v galerijskem oknu pa bo izpostavil motive iz vsakdanjega življenja, ki jih avtor jemlje iz njihovega konteksta in jih izolira, da bi ustvaril kontrast sugestivnosti vizualne prenasičenosti, ki smo ji izpostavljeni v urbanem okolju.

V času festivala Svetlobna gverila bo Galerija Vžigalica odprta od torka do nedelje med 12. uro in 23.30.

Fasadi Gosposke ulice 13 ZRC SAZU na Novem trgu bodo tekom festivala prekrile svetlobne projekcije, na Trgu francoske revolucije bo denimo stal svetlobni objekt Kokon Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete, na Novem trgu pa svetlobna skulptura Andre Bahna, naslovljena Zate sem shranil sončni zahod.

Med spremljevalnim programom je zaslediti vodstvo s kolesi po lokacijah Svetlobne gverile ter projekt članic iniciative ČIPke - Narava_nosim naelektreno.