Svet 16.5.2016 5:00

V Berlinu zbirka iranskega šaha z deli velikanov zahodne umetnosti

Berlin, 16. maja - Po več razstaviščih v Berlinu bodo od decembra do februarja 2017 na ogled dela iz zbirke nekdanjega iranskega šaha Mohameda Reze Pahlavija. Ta vključuje nabor mojstrovin velikanov zahodne umetnosti, kot so Pablo Picasso, Joan Miro, Andy Warhol, Jackson Pollock, Mark Rothko in Francis Bacon.

Za razstavo v Berlinu se je s Teheranskim muzejem sodobne umetnosti dogovorila Pruska fundacija za kulturno dediščino. Fundacija še ni sporočila, koliko in katera dela iz zbirke bodo razstavili. V zbirki nekdanjega iranskega šaha Mohameda Reze Pahlavija je okoli 300 del, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po šahovi smrti leta 1980 nad zbirko bdi njegova žena Farah Pahlavi. Dela iz zbirke skupaj še nikoli niso bila na ogled izven Irana. "Zbirka je po sestavi in svoji zgodovinski vrednosti izjemna," je poudaril predsednik Pruske fundacije za kulturno dediščino Hermann Parzinger. Na razstavo v Berlinu bodo vključena tudi dela sodobnih iranskih umetnikov. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je razstavo označil kot znamenje kulturnega in družbenega odpiranja Irana.

Novembra lani je Teheranski muzej sodobne umetnosti pripravil razstavo, na kateri je bilo na ogled 42 del iz šahove zbirke.