Svet 14.5.2016 6:00

Petkovićev Utrip ljubezni v Severni, Möderndorferjev Inferno v Južni Ameriki

Ljubljana, 14. maja - Severna in Južna Amerika bosta v tem in naslednjem mesecu videli dva slovenska filma. Utrip ljubezni režiserja in scenarista Bojana Petkovića bo doživel newyorško premiero na festivalu evropske kinematografije Panorama Europe 2016. Inferno režiserja in scenarista Vinka Möderndorferja bodo prikazali v Buenos Airesu, Montevideu in Asuncionu.

Ljubljana, Cankarjev dom. Pisatelj, pesnik in režiser Vinko Möderndorfer. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Pisatelj, pesnik in režiser Vinko Möderndorfer.
Foto: Stanko Gruden/STA

Petkovićev Utrip ljubezni, nagrajen z vesno, bo newyorško premiero doživel po predstavitvi na Berlinalu in sarajevskem filmskem festivalu. Prikazali ga bodo v okviru odmevnega izbora najboljših evropskih filmov s podporo slovenskega veleposlaništva v New Yorku in Slovenskega filmskega centra (SFC). Letošnji festival poteka med 6. in 22. majem v Muzeju gibljivih podob v Queensu in Češki narodni dvorani na Manhattnu. Utrip ljubezni bodo predvajali 21. maja, so sporočili s SFC.

Tudi Möderndorferjev Inferno bodo v Argentini, Paragvaju in Urugvaju prikazali na festivalih, posvečenih evropski kinematografiji. Videlo ga bo občinstvo v glavnih kulturnih središčih: v Montevideu 15. in 16. maja, v Buenos Airesu 22. maja, v Asuncionu 8. junija.

V španski Galiciji pa so v začetku maja ponovili filmski cikel iz Barcelone, imenovan 20 let po Daytonu. Z njim so želeli predstaviti sodobno filmsko produkcijo držav nekdanje Jugoslavije, izbrali pa so filme s posebnim družbeno-političnim pogledom na državo, ki jo je razdrla bratomorna vojna. Slovenijo so zastopali trije filmi: Oča Vlada Škafarja, dokumentarni film Matjaža Ivanišina Karpopotnik ter slovensko-hrvaško koprodukcijo Kosec (2014) v režiji Zvonimirja Jurića, so še sporočili s SFC.