Slovenija 13.5.2016 16:43

Prejemnik nagrade skupine OHO je Mark Požlep

Ljubljana, 13. maja - V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) so razglasili zmagovalca nagrade skupine OHO. Komisija je izbrala Marka Požlepa, čigar delo se z domiselno postavitvijo, ki presega dokumentarizem, izogne zdrsu v ceneno nostalgijo, čeprav se loteva zahtevne socialne tematike, piše v obrazložitvi nagrade.

Ljubljana. Umetnik Mark Požlep. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Mark Požlep.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Požlep je komisijo prepričal tako z ustvarjalnostjo zadnjih dveh let kot na razstavi nominirancev, so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki podeljuje nagrado.

Požlepov projekt Čudnije od raja, razstavljen v UGM, temelji na turneji sedmih koncertov v realnih socialnih okoljih. Performance je potekal sedem dni v šestih državah nekdanje Jugoslavije: v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji. Glasbeni program je bil sestavljen iz sedmih pesmi, ki so zaznamovale 50. in 60. leta "jugoslovanske" popularne glasbe. V vsaki republiki je nastop potekal v domu za starejše. Občinstvo je bilo izbrano glede na starostno povezavo z omenjeno glasbo.

S projektom je želel umetnik, kot je zapisal, "vstopiti v področje življenjskega ciklusa človeka in države, ki je nekoč predstavljala bratstvo in enotnost in je v danem trenutku razcepljena na sedem različnih republik, zaznamovanih z vojno". Dodal je, da Čudnije od raja ni zgodba o Jugoslaviji: "Je zgodba o ljudeh. O človeku in njegovi večni želji po spremembah, o neverjetni zmožnosti grajenja in uničenja, o ljubezni in sovraštvu, o rojstvu, življenju in smrti."

Žirija v sestavi Alenka Gregorič, Goran Trbuljak, Breda Kolar Sluga in Staš Kleindienst je obenem zapisala, da je letošnja razstava nominirancev izjemno kvalitetna. Poleg Požlepa so bili za nagrado nominirani še Neža Knez, Tom Stanič in Boris Beja.

Požlep bo deležen dvomesečne umetniške rezidence v New Yorku, samostojne razstave v Ljubljani in odkupa umetniškega dela.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za vizualno umetnost, namenjena mladim umetnikom do 35. leta.