Svet 14.5.2016 5:30

V Teheranu razstava karikatur na temo holokavsta

Teheran, 14. maja - V kulturnem centru Sureh v Teheranu bodo danes odprli razstavo karikatur na temo holokavsta, ki združuje 150 karikatur 50 avtorjev. Organizatorji razstavo označujejo kot protestno akcijo proti karikaturam preroka Mohameda, ki so bile objavljene v francoskem satiričnem tedniku Charlie Hebdo.

Jeruzalem, Jad Vašem. Fotografije žrtev holokavsta v spominskem muzej holokavstu v mestu Jad Vašem. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Jeruzalem, Jad Vašem.
Fotografije žrtev holokavsta v spominskem muzej holokavstu v mestu Jad Vašem.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Če je legitimno žaljenje našega preroka Mohameda, je prav tako legitimno na tak način obravnavati holokavst," besede organizatorja razstave povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Podobno razstavo so v Teheranu sicer načrtovali že pred časom, vendar je bila na hitro odpovedana, domnevno zato, ker naj bi nenadoma zbolel organizator. Tedaj so po pisanju dpa zakrožile govorice, da naj bi iranske oblasti razstave ne želele v zaključni fazi pogajanj o usodi iranskega jedrskega programa, saj so se bale zbujanja negativne pozornosti.

Nekdanji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v smrt več milijonov Judov v času nacizma izrazil dvom in vse skupaj označil za pravljico. Njegov naslednik Hasan Rohani pa se je leta 2013 distanciral od tovrstnih izjav in holokavst označil za grenko zgodovinsko dejstvo, ki ga obsoja tudi Iran.

Razstava karikatur v Teheranu bo na ogled do 30. maja.