Slovenija 15.5.2016 11:00

Piranski Caffe Teater naj bi postal tudi svojevrsten kulturni center

Piran, 15. maja - Z novim najemnikom piranski Caffe Teater dobiva tudi novo vsebino. Direktor družbe Maona Dušan Mrdakovič, ki je za lokal sklenil desetletni najem, želi v njem razviti tudi neke vrste kulturni center, kjer bo prostora tako za koncerte kot recitale in druge dogodke. Kot obljublja, pa ne bodo zašli v zabavljaštvo.

Slovenija, Piran. Mesto Piran. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Slovenija, Piran.
Mesto Piran.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je za STA spomnil Mrdakovič, je pred leti v sklopu Maone, ki je v bistvu potovalna agencija, v najetem namestitvenem objektu v zimskih mesecih deloval tudi Klub Maona, na katerega so še danes ponosni, saj je več kot desetletje ponujal vrhunski kulturni program.

V Caffe Teatru je Mrdakovič tako videl priložnost, da bi nekaj dodali samemu mestu, v katerem deluje že trideset let.

"Tudi tu nameravamo narediti neke vrste kulturni center z raznimi koncerti in dogodki," je pojasnil ter dodal, da ne bodo šli v zabavljaštvo. Na uradnem odprtju, ki bo predvidoma prihodnji teden, bodo tako gostili Vlada Kreslina, s katerim je Mrdakovič sodeloval že v okviru Kluba Maona. Nato bo sledil krajši niz koncertov, začenši s pianistom Markom Črnčecem, sledila pa bosta še domačin Teo Collori in Špicikuc Orchestra.

Pri notranjosti kavarne, ki jih krasita poslikavi po predlogah avstrijskega secesijskega slikarja Josefa Marie Auchentallerja, pa so iskali način, kako povezati izgled Caffe Teatra in sosednjega Gledališča Tartini. "Povezovalni element je prav Auchentaller," meni Mrdakovič. Dela slikarja, ki je obiskoval tudi Piran, namreč sodijo prav v čas nastanka objekta.

Po izboru za najemnika, ki je bil opravljen prek javnega razpisa, so z Avditorijem Portorož kot lastnikom sklenili desetletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za nadaljnjih deset let. Plačevali bodo 2900 evrov mesečne najemnine, kar po svoje ni malo, "po drugi strani pa je to ena najlepših kavarn v Sloveniji," ugotavlja direktor Maone.

Mrdakoviča sicer opozarja, da vložena sredstva bremenijo izključno najemnika in se ne upoštevajo pri najemnini. Ko so začeli urejati lokal, so namreč naleteli na katastrofalno stanje strehe in sten, zato so veliko časa in denarja porabili za njihovo obnovo.

Dobra novica je tudi, da so ob tem v redno delovno razmerje vzeli pet ljudi, glede na potrebe pa utegnejo v turistični sezoni najeti še kakšnega honorarnega delavca.