Svet 16.5.2016 6:00

Carmina Slovenica s Toksičnimi psalmi na festivalu v Rotterdamu

Rotterdam, 16. maja - Carmina Slovenica bo s projektom Toksični psalmi v petek odprla enega največjih opernih festivalov v Evropi, Operne dneve v Rotterdamu. Gledalcem se bo predstavila z dvema ponovitvama projekta, ki je mednarodno premiero doživel lani na festivalu Prototype v New Yorku. Karmina Šilec pa bo podrobneje predstavila sam projekt in koncept choregie.

Ljubljana. Zbor Carmina Slovenica. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zbor Carmina Slovenica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Carmina Slovenica bo v sklopu festivala izvedla tudi koncert Invokacije, so sporočili iz mariborskega vokalnega gledališča.

Mednarodni festival Operni dnevi (Operadagen) v nizozemskem Rotterdamu je eden najpomembnejših evropskih opernih oziroma glasbeno gledaliških festivalov. V več kot enem tednu predstavi izbrane glasbeno-gledališke projekte in dogodke, največkrat novejše izvedbe in novitete. Na festivalu gostijo predstave, ki vključujejo kombinacijo različnih žanrov glasbe in drugih umetniških parametrov ter tako prinašajo nove, vznemirljive uprizoritve.

V zadnjih letih je med tematskimi usmeritvami festivala prevladovala (R)evolucija z vprašanjem, kaj pomenijo revolucionarni slogani Svoboda, Enakost in Bratstvo danes. Za letošnje leto so (R)evolucijo nadgradili in dodali še četrto festivalsko temo, ki namesto na ideale stavi na ljudi z vprašanjem, kdo so revolucionarji, ki prinašajo prelomne spremembe.

Na festivalu so se doslej predstavili mnogi znani umetniki, med njimi skladatelja David Lang in Heiner Goebbels, režiserja Christoph Marthaler in Brett Bailey. Videti je bilo mogoče številne svetovno znane opere, kot so Katja Kabanova, Macbeth, Tosca in druge v izvedbi priznanih mednarodnih ustvarjalcev. Enajsta festivalska izvedba po vrsti bo potekala med 20. in 29. majem.

Mariborsko vokalno gledališče Carmina Slovenica in njegova umetniška vodja sta si prepoznavnost tako doma kot v tujini zagotovili z združevanjem glasbe oziroma zborovskega petja, odrskega giba in drugih odrskih elementov v tematsko zaokroženih programih.

Sredi aprila sta zbor in dirigentka dobila rusko nagrado zlata maska za najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015, in sicer za predstavo Ko gora spremeni obleko v režiji Heinerja Goebbelsa.

Konec aprila pa sta v produkciji Gledališča Basel švicarskemu občinstvu predstavila delo Fauvel domačega skladatelja Lojzeta Lebiča. "Pravi gledališki spektakel z neznansko čudovitimi podobami," je po premieri zapisal Basellandshaftlische Zeitung. Ponovitve predstave bodo jeseni.