Svet 17.5.2016 10:03

Južnokorejska pisateljica Han Kang dobitnica mednarodnega bookerja

London, 17. maja - Južnokorejska pisateljica Han Kang je dobitnica mednarodnega bookerja za knjigo The Vegetarian. Nagrado, vredno 50.000 funtov, si bo razdelila s prevajalko Deborah Smith. Predsednik žirije Boyd Tonkin je pripoved o ženski, ki si želi živeti kot rastlina, označil kot "lirično in bolečo". Nagrado so podelili v ponedeljek v Muzeju Victoria & Albert.

Tonkin je na slovesnosti ob podelitvi nagrade delo označil tudi kot "knjigo nežnosti in terorja".

"Počaščena sem," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala pisateljica. Pojasnila je, da je glavna junakinja knjige ženska, ki si želi, da bi živela kot rastlina, da bi se tako rešila človeške hektike in temnih plati narave.

"Skozi to ekstremno pripoved sem začutila, da lahko zastavljam vprašanja, težka vprašanja, povezana z biti človek," je še dejala pisateljica in učiteljica kreativnega pisanja, ki je južnokorejskim bralcem dobro poznana, po mednarodnem bookerju pa se lahko nadeja večje prepoznavnosti tudi v širšem prostoru.

Nagrado si pisateljica letos prvič deli s prevajalko, 28-letno Smithovo, ki je do svojega 21. leta govorila le angleško. Ko je začela prevajati nagrajeno knjigo, se je korejsko učila šele tri leta.

V ožjem izboru so sicer bili še turški nobelovec Orhan Pamuk z romanom A Strangeness in My Mind, italijanska avtorica s psevdonimom Elena Ferrante s knjigo The Story of the Lost Child, kitajski pisatelj Yan Lianke z delom The Four Books, angolski pisatelj in novinar Jose Eduardo Agualusa s knjigo A General Theory of Oblivion in avstrijski pisatelj Robert Seethaler z romanom A Whole Life.

Mednarodnega bookerja bienalno podeljujejo od leta 2005 za opus del še živečega avtorja, napisanih ali prevedenih v angleščino.

Od letos bodo nagrado podeljevali vsako leto, namenjena bo posamičnim delom, ki so bila prevedena v angleščino in ki so izšla v Veliki Britaniji.