Slovenija 18.5.2016 0:30

V Narodni galeriji od danes stalna razstava del Zorana Mušiča

Ljubljana, 18. maja - V Narodni galeriji bodo drevi odprli stalno razstavo del Zorana Mušiča. Glavnina razstavljenih umetnin je del umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič. Dela zajemajo skoraj celotno Mušičevo ustvarjalno obdobje, od leta 1935, ki jih je umetnik naslikal kmalu po dokončani zagrebški akademiji, pa do leta 1999, ko je ustvaril zadnje serije.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Razstavo bo odprl predsednik republike Borut Pahor, o donaciji bo spregovorila umetnikova nečakinja Vanda Mušič. Ta je galeriji podarila 56 umetnin, poleg tega jih je dolgoročno posodila 40 ter še 48 za krajši čas. Iz zbirke galerije so postavitvi dodali sedem del.

Slikarski, grafični in risarski mojster Zoran Mušič (1909-2005) je večino svojega zrelega življenja preživel med Benetkami in Parizom. Svoje motive je ves čas navezoval na Kras in na kraške prizore. Zanimanje evropske javnosti je pritegnil z upodabljanjem konjičkov, svetovno prepoznavnost pa je dosegel s ciklom Nismo poslednji. Znane so tudi njegove vedute Benetk ter starostni avtoportreti.

Mušič se je rodil v Bukovici na Primorskem. Leta 1944 je bil interniran v koncentracijsko taborišče Dachau. Po vojni se je preselil v Benetke in se poročil s slikarko Ido Cadorin. V 50. letih je za svoje drugo domovanje izbral Pariz. Od takrat pa malodane vse do smrti je živel razpet med Parizom in Benetkami, kjer je pokopan.

Za širšo javnost bo razstava na ogled od 19. maja. Tega dne bo ob 11. uri v galeriji predaval eden največjih poznavalcev Mušičevega dela, član Francoske akademije Jean Clair.