Svet 17.5.2016 13:50

Na Brionih letos tudi londonsko gledališče Almeida s Fiennesom

Zagreb, 17. maja - Na zagrebški predstavitvi letošnje 16. sezone gledališča Ulysses, ki ima domicil na Brionih, so poseben poudarek namenili gostovanju Almeida Theatra iz Londona s predstavo Richard III. Williama Shakespearea. V predstavi nastopa tudi Ralph Fiennes. Letošnja sezona je vsa v znamenju Shakespearea in internacionalizacije gledališča Ulysses.

Eden utemeljiteljev gledališča Ulysses in znani hrvaški igralec Rade Šerbedžija je uvodoma ocenil, da so z Ulyssesom postavili Hrvaško na svetovni gledališki zemljevid.

"Naša ideja o gledališču Ulysses, ki naj postane mednarodno gledališče, je, da pripeljemo občinstvo na Hrvaško, ne da mi igramo naše predstave v drugih državah", je dejal Šerbedžija,

Po novinarski konferenci je za STA potrdil, da Ulysses načrtuje tudi predstave v Sloveniji.

"Zanimivo je, da na naše predstave na Brionih prihaja res veliko Slovencev. Prihajajo tudi gledalci iz drugih držav. Zato je padla odločitev za International Ulysses Theatre, ki ima za temelj mednarodno sodelovanje", je pojasnil Šerbdežija.

Do 28. avgusta se bodo na Brionih vrstile številne predstave, med katerimi bo tudi premiera igre Shakespeare poletne noči, ki je avtorski projekt Šerbedžije, njegove soproge Lenke Udovički in Željke Udovičić Pleština. Gre za hommage Shakespeareu, potovanje skozi njegov svet sonetov, tragedij in komedij s hkratnim premislekom sodobnega življenja, je napovedala Udovički, ki je predstavila ves letošnji program.

Na Brionih bodo tudi letos odigrali prvo predstavo gledališča Ulysses, Kralja Leara s Šerbedžijo v glavni vlogi. Ob 400. obletnici Shakespearove smrti bodo gostili tudi Almeida Theatre s predstavo Richard III., v kateri bosta nastopila znana filmska in gledališka igralca Vanessa Redgrave in Ralph Fiennes.

Z oskarjem nagrajena Vanessa Redgrave podpira gledališče Ulysses od začetka, nominiranec za oskarja za vlogo v celovečercu Schindlerjev seznam Fiennes pa je Brione prvič obiskal lani. Richarda III. bodo igrali 11., 12. in 13. avgusta na trdnjavi Minor.

Igralca sta se po video povezavi vključila na današnjo novinarsko konferenco v Zagrebu. Izrazila sta veselje nad gostovanjem Richarda III v režiji Ruperta Golda.

Med drugim bo na letošnjem brionskem programu tudi opera Kater & Rades skladatelja Admirja Shkurtaja in libertista Allessandra Leograndeja, ki govori o resničnem dogodku, tragediji albanskih beguncev, ki so doživeli brodolom pred italijansko obalo leta 1997. Opero bodo izvedli v produkciji italijanskega gledališča Koreja in Beneškega bienala.

Napovedana je tudi lanska produkcija gledališča Ulysses, Sofoklova Antigona 2000 let pozneje, s katero bodo gostovali tudi na letošnjih Dubrovniških poletnih igrah.

Lenka Udovički je spomnila tudi na nastop hrvaškega narodnega gledališča (HNK) iz Zagreba s predstavo Tri zime režiserke Tene Štivičić. Na programu bo tudi nova različica Klavstrofobične komedije srbskega avtorja Dušana Kovačevića v režiji Darka Bajića. Nastopil bo tudi znani igralec Slavko Štimac.

Priljubljeni igralec Zijah Sokolović bo odigral svojo monodramo Igralec...je igralec...je igralec, ki jo je izvedel več kot 160-krat. Nastopila bo tudi vrsta drugih gledališčnikov iz držav nekdanje Jugoslavije.

Sezono bodo sklenili s koncertom hrvaškega opernega pevca Giorgia Suriana in študentov zagrebške glasbene akademije.

Šerbedžija je komentiral tudi znižanje proračuna za Ulysses. Poudaril je, da ni prvič, da država ne podpira umetnikov. Prepričan je, da "nihče ne more uničiti prave umetnosti, niti njen lastni mecen".