Slovenija 19.5.2016 8:47

V Ljubljani 4. mednarodni festival knjig umetnika

Ljubljana, 19. maja - V Ljubljani bo danes in v petek potekal 4. mednarodni festival knjige umetnika in umetniških publikacij Konvencija Blind Date 2016. Na osrednjem nacionalnem dogodku, posvečenem knjigi umetnika, umetniški periodiki, zinom in umetniškim edicijam, se bo predstavilo več deset umetnikov, institucij, samozaložnikov in neodvisnih producentov.

Odprtje festivala bo drevi v Centru in Galeriji P74, kjer bodo odprli tri razstave. Z razstavo To ni knjiga! Artikel: Knjiga obeležujejo pol stoletja od nastanka prve knjige umetnika v Sloveniji - knjige umetnika, ki jo je leta 1966 v samozaložbi izdal Marko Pogačnik.

Pogačnik je ročno izdelano Artikel: Knjigo izdal v nakladi 60 izvodov. Z njo se je pridružil izumitelju knjige umetnika v Evropi Dieterju Rothu (1959) in Edu Rouschi v Ameriki (1963). Kot so zapisali v Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E., ki festival organizira v sodelovanju s CUK Kino Šiška, je knjiga umetnika tisti vizualni medij, ki je omogočil gibanju OHO (Marko Pogačnik in Iztok Gaister, kasneje pa tudi Matjaž Hanžek, Franci Zagoričnik, Miljenko Matanović, Braco Rotar, Tomaž Šalamun in drugi) radikalen preboj v svet likovne umetnosti, ki je v svet lokalnega modernizma prinašala odklon, eksces in provokacijo.

Artikel: Knjiga je napovedala več ključnih novosti, ki so bile tipične za produkcijo ohojevskih knjig v letih 1966-1969. Te so izhajale v majhnih nakladah, avtorji so jih izdelovali ročno in izdajali v samozaložbi. Zaznamovala jih je strategija naredi sam, v vsebinskem smislu pa predvsem intermedijskost. Poleg tega je OHO v Sloveniji odprl poglavje neodvisnega založništva in neodvisne umetniške (samo)distribucije.

Razstava Zinezine prinaša izbor najaktualnejše domače zinovske produkcije. Zini so bili izbrali na podlagi javnega razpisa, ki je vključeval zine zadnjih petih let vseh oblik in vsebin. Razstavo so pripravili v sodelovanju z založbo Look Back and Laugh.

Mednarodna razstava 26 stopenj erekcije pa predstavlja avtorski izbor knjig umetnika iz Zbirke knjig umetnika Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. Ta vključuje raznovrstno umetniško produkcijo knjig umetnika, ki sega od poeta nematerialnega Roberta Barrya, belgijskega konceptista in pionirja institucionalne kritike Marcela Broodthaersa, postminimalistične umetnice Eve Hesse, provokatorja in zbiralca Hansa-Petra Feldmana do avtorjev srednje in mlajše generacije, kot so Jonathan Monk, Ahmet Ogut, Katerina Šeda, Alja Piry, Small but dangers in drugi. Vse tri razstave bodo na ogled do 9. junija.

V CUK Kino Šiška pa bo danes in v petek zvečer potekal sejem knjig umetnika in umetniških publikacij. Danes bo odprt od 19. do 22. ure, v petek pa od 18. do 22. ure.